Share

Noi licitații la București: autobuze hibride nemțești, troleibuze turcești

Primăria Municipiului București (PMB) are în derulare proceduri de achiziție pentru 130 de autobuze hibride, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze și 100 de autobuze electrice. Pentru autobuze hibride și troleibuze există câte o ofertă fermă.

Primăria condusă de Gabriela Firea are în plan îmbunătățirea condiților de transport în comnun din București. După semnarea contractului cu turcii de la Otokar pentru autobuzele care sunt deja vizibile pe șosele a urmat deschiderea unor noi proceduri de licitație pentru 130 de autobuze hibride, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze și 100 de autobuze electrice.

Conform PMB, în luna martie a demarat procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de furnizare a 130 de autobuze hibride noi, din gama de 12 m. Valoarea estimată a achiziției este de 195.487.890 lei fără TVA.

Pentru acest ontract s-a vizualizat deja oferta, urmând ca documentația încărcată în SICAP să intre în analiza comisiei de evaluare constituită în cadrul autorităţii contractante. În cadrul procedurii a depus ofertă un singur operator economic, respectiv Mercedes – Benz România.

Finanțarea provine din fonduri nerambursabile, Municipiul București având încheiat un contract de finanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru achiziționarea a 100 de troleibuze și a 130 de autobuze hibride. Valoarea totală a investiției în noile mijloace de transport public (100 de troleibuze și a 130 de autobuze hibride) se ridică la aproximativ 488 de milioane de lei, dintre care fondurile nerambursabile primite din partea AFM reprezintă 340 de milioane de lei.

Și, dacă tot am vorbit despre troleibuze, parte a aceleiași finanțări, este bine de știut că pe 5 februarie 2019 a fost publicat anunţul de participare nr. CN1008715 pentru achiziția a 100 de troleibuze noi, din gama de 12 m. Valoarea estimată a achiziției este de 214.488.800 lei fără TVA. În cadrul procedurii a depus ofertă un singur operator economic, respectiv asocierea dintre Bozankaya Otomotiv Makina İmalat İthalat ve İhracat A.Ş. (Turcia) și SILEO GmbH (Germania). Documentația depusă se află în analiza comisiei de evaluare constituită la nivelul autorităţii contractante.

Primăria Municipiului Bucureşti mai are în SICAP și alte anunţuri de participare. Printre acestea se află cel din 11 decembrie 2018 când a fost publicat anunţul de participare nr. CN 1007214 pentru achiziţia a 100 de tramvaie noi, din gama de 36 m. Valoarea estimată a achiziţiei este de 845.687.394 lei fără TVA. În cadrul procedurii au depus oferte doi operatori economici, respectiv asocierea dintre Astra Vagoane Călători S.A. şi CRRC Qingdao Sifang CO., LTD, şi DURMAZLAR MAKINE SAN. VE TIC A.S. Documentația depusă se află în analiza comisiei de evaluare constituită la nivelul autorităţii contractante.

Conform oficialilor din primăria condusă de Gabriela Firea cele 100 de tramvaie „fac obiectul a opt proiecte pentru care s-a solicitat finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Pentru două proiecte au fost semnate contractele de finanţare, iar celelalte șase proiecte au fost aprobate și se află în perioada de contractare a finanțării”. Prin urmare, deși licitația este în derulare, finanțarea totală este încă incertă. Dar, despre tramvaiele care ar putea ajunge la București ați putut afla în urmă cu aproape două luni chiar de pe LifeNews.ro.

În SICAP se mai află un anunț al PMB privitor la achiziția a 100 de autobuze electrice din gama de 12 m şi a staţiilor de încărcare lentă. Publicat pe 19 martie 2019, acest contract are o valoare estimată de 214.488.800 lei fără TVA, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 27 mai 2019.
PMB menționează referitor la cele 100 de autobuze electrice că acestea fac obiectul a patru proiecte pentru care s-a solicitat finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Cele patru proiecte se află în perioada de contractare a finanțării.

Citește și:

Leave a Comment