Share

Simona Halep revine în circuitul WTA. Primul meci, cu Paula Badosa

Prima adversară a Simonei Halep la revenirea sa în circuitul WTA, după reducerea suspendării de către TAS, va fi spaniola Paula Badosa.

Primul meci al Simonei Halep va avea loc în prima rundă a turneului de tenis Miami Open (WTA 1.000) care se desfășoară în perioada 19-31 martie.

Halep, care începe de la zero în clasamentul WTA, a jucat de două ori cu Badosa (73 WTA), câştigând ambele confruntări, ambele în 2022. Românca s-a impus în turul al doilea la Madrid, cu 6-3, 6-1, în primul meci, iar apoi a câştigat la Wimbledon, în optimi, cu 6-1, 6-2.

În cazul în care va trece de Badosa, Halep va juca în turul secund cu belarusa Arina Sabalenka, numărul doi mondial, care nu va evolua în prima rundă.

Cel mai bun rezultat al Simonei Halep la Miami Open este atingerea semifinalelor în două rânduri, 2015 şi 2019. În 2015 a fost învinsă în penultimul act de americanca Serena Williams, cu 6-2, 4-6, 7-5, iar în 2019 de Karolina Pliskova, cu 7-5, 6-1. Ultima sa participare la turneul din Florida datează din 2021, când pierdea în turul al treilea.

Halep nu a mai jucat un meci oficial din 29 august 2022, când era învinsă de ucraineanca Daria Snigur cu 6-2, 0-6, 6-4, în primul tur la US Open, ulterior fiind depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la turneul newyorkez.

Simona Halep, în echipa României pentru Billie Jean King Cup

Simona Halep a fost convocată și în echipa României pentru meciul cu Ucraina din Billie Jean King Cup. Căpitanul nejucător Horia Tecău le-a convocat pentru acest meci pe Ana Bogdan (65 WTA), Jaqueline Cristian (82 WTA), Anca Todoni (227 WTA), Mara Gae (1.049 WTA) şi Simona Halep (fără clasament).

Meciul cu Ucraina, din calificările BJK Cup, va avea loc pe 12 şi 13 aprilie, la Racquet Park Drive din Amelia Island, Fernandina Beach (Florida/SUA).

Căpitanul echipei Ucrainei, Mihail Filima, le-a nominalizat pe Elina Svitolina (17 WTA), Lesia Ţurenko (37 WTA), Iulia Starodubţeva (129 WTA), Liudmila Kicenok (20 WTA la dublu), Nadia Kicenok (53 WTA).

România şi Ucraina s-au întâlnit de patru ori până acum, iar tricolorele conduc cu 3-1.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus, marţea trecută, la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

„Procedura de apel a TAS a cuprins procese intensive şi o audiere de trei zile care a avut între 7 şi 9 februarie, la Lausanne. Comisia TAS a audiat numeroşi experţi şi martori, majoritatea prezenţi fizic la audiere. Comisia a determinat în unanimitate ca perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de tribunalul independent al ITF să fie redusă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023. Întrucât termenul a expirat înainte ca apelul să fie depus la TAS, completul TAS a hotărât că e oportun să emită dispoziţia cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător”, se arată în comunicatul TAS.

Simona Halep fusese suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, pe 12 septembrie 2023, de către Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA). ITIA a precizat atunci că un tribunal independent a suspendat fostul lider mondial pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Citește și:

Leave a Comment