Proiectul SMR de la Doiceşti, în fază incipientă. Va fi cu 20% – 30% mai ieftin decât cel din Utah
Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a declarat că proiectul privind implementarea SMR la Doicești (reactoare nucleare mici) se află în prezent în fază incipientă. Totodată, conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja, acesta va costa, conform estimărilor NuScale, cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah.
Proiectul privind implementarea SMR la Doicești (reactoare nucleare mici) se află în prezent în fază incipientă, este făcut studiul de prefezabilitate şi urmează cel de fezabilitate şi, la finele acestei etape, vom reveni către acţionari cu datele suplimentare pentru a lua decizia finală de investiţii, a declarat, luni, la Doiceşti, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.
„În calitate de acţionar al RoPower, compania de proiect, prima noastră prioritate este dezvoltarea unui proiect sigur şi robust, cu beneficii pe termen lung. Proiectul se află în faza incipientă, dar facem progrese, conform etapelor stabilite. În prezent, proiectul este în curs de elaborare. Am făcut studiul de prefezabilitate, urmează să facem studiul de fezabilitate şi să pregătim amplasamentul. Aceştia sunt paşi naturali în dezvoltarea unui proiect. Acelaşi lucru s-a făcut şi la Cernavodă acum mulţi, mulţi ani. La finele acestui studiu, la finele acestei etape, vom reveni către acţionarii noştri cu datele suplimentare pe care le avem în vedere pentru a lua decizia finală de investiţii”, a spus Cosmin Ghiţă.
El a subliniat că, dată fiind concurenţa internaţională semnificativă şi recenta concentrare a Uniunii Europene asupra dezvoltării SMR ca soluţie de decarbonizare, implementarea în timp util a tehnologiei SMR va contribui la securitatea energetică şi la obiectivele de decarbonizare ale României şi va aduce mai multe beneficii socio-economice, precum crearea a aproximativ 4.000 de locuri de muncă în perioada de dezvoltare, investiţii la bugetul de stat şi chiar participarea ţării la proiecte din regiune, care va fi binevenită, deoarece expertiza pe care noi o vom dobândi va fi mult mai accesibilă şi mai la îndemâna statelor din jur, care vor dori să implementeze această tehnologie.
„În contextul în care atenţia întregii lumi este îndreptată către progresul tehnologic pentru reducerea eficientă a emisiilor de CO2, România, în parteneriat cu SUA, are oportunitatea unică de a prezenta un ecosistem de decarbonizare cu avantaje operaţionale şi economice semnificative, amplasamentul candidat Doiceşti pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni. Şi îndrăznesc să spun că este primul amplasament cu tehnologie nucleară avansată din România şi din Europa. Ce reprezintă SMR-urile în industria nucleară? Ele vin ca un răspuns la revitalizarea fostelor centrale pe bază de cărbune, ca urmare a mandatelor de decarbonare care sunt asumate de diferite ţări la nivel global. Practic, avem anumite amplasamente în sistemul energetic cărora trebuie să le dăm o nouă viaţă. Amplasamentul de la Doiceşti a fost un amplasament care a reprezentat o şcoală a energeticii româneşti (…) Astăzi, SMR beneficiază de eforturi comune la nivel mondial pentru a transforma peisajul energetic. Toate organizaţiile mondiale în domeniul energeticii şi energeticii nucleare, fie că vorbim de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena, de Agenţia Nucleară a OCDE, EURATOM a Uniunii Europene, state, organisme mondiale şi industria sunt unite într-un efort fără precedent pentru a realiza implementarea la scară largă, mondială, a acestei noi tehnologii. Subiectele internaţionale de azi nu mai evaluează necesitatea lor, ci se concentrează asupra modurilor celor mai eficiente de armonizare a regimurilor de reglementare pentru implementarea mai rapidă a modului de dezvoltare, a mecanismelor de finanţare pentru a asigura preţuri mai accesibile. Şi deja intrăm de la a face şi a nu face la discuţia de cum să facem. Şi aici România va avea un cuvânt greu de spus”, a explicat directorul Nuclearelectrica.
El a reiterat că, după analiza atent amănunţită a tehnologiilor SMR existente la nivel mondial, a fost aleasă singura tehnologie SMR care e certificată de un organism de reglementare care a ales o cale de certificare ce necesită un design complet, nu unul parţial.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicxat șie l că proiectul SMR de la Doiceşti este, conform discuţiilor cu NuScale, cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah.
„Nu vreau să avansez vreo cifră. Acesta este scopul fazei a doua în care proiectul intră, să detalieze tot ce e necesar de făcut, bugetul proiectului, inclusiv să amenajeze structura financiară care va susţine această investiţie. Ce pot să vă spun, din discuţiile cu NuScale, ei mi-au spus că proiectul Doiceşti este semnificativ mai ieftin, cu 20-30%. În cifra de 9 miliarde dolari din SUA intra şi costul de finanţare, intrau şi multe alte lucruri”, a spus Burduja.
În noiembrie 2023, Asociaţia Municipală a Sistemelor de Producere a Energiei din Utah (UAMPS) şi NuScale Power Corporation (NuScale) au anunţat, printr-un comunicat, că, în pofida eforturilor semnificative ale ambelor părţi pentru dezvoltarea CFPP, pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficient sprijin pentru a continua implementarea. Prin urmare, UAMPS şi NuScale au stabilit de comun acord că renunţarea la proiect este cea mai prudentă decizie pentru ambele părţi, unul dintre motive fiind costurile investiţiei.
Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a precizat că în materie de de finanţare se va merge pe nişte structuri de finanţare clasice, respectiv parte equity şi parte de împrumuturi, care sunt în concordanţă cu consensul OCDE.
„Pentru că vom apela la bănci de export şi la bănci pentru finanţare din simplul motiv că acestea vor permite o perioadă de graţie a plăţii împrumuturilor pe perioada construcţiei de şase luni de la punerea în funcţiune. Deci, atunci când vom face primele încasări”, a explicat Ghiţă.
În ceea ce priveşte decizia finală de investiţie, el a subliniat că în calendarul final se prevede ca la finele FEED 2 (Front End Engineering and Design) să existe un contract de certitudine şi atunci se va lua o primă decizie de investiţie, probabil în februarie-martie anul viitor. După aceea va mai exista o reeevaluare a deciziei de economicitate, ţinta primului modul, al punerii sale în funcţiune, fiind finele lui 2029.
Durata de viaţă a noii centrale SMR de la Doiceşti este de peste 60 de ani, de la punerea în funcţiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul este unul generaţional care va produce energie curată, sigură şi fără emisii de carbon în atmosferă şi un punct cheie în angajamentul României de a-şi tripla capacităţile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050.
Citește și: