Share

Astra Arad va livra primul tramvai de 36 m pentru București „în jurul datei de 1 iunie”

Primul tramvai fabricat la Astra Arad din lotul de 100 contractat de municipalitatea din Bucureşti va fi livrat mai repede cu două luni decât era prevăzut.

Primarul Capitalei s-a deplasat la Arad, împreună cu consilieri generali, pentru a vedea care este stadiul fabricaţiei tramvaielor care vor fi achiziţionate de la Astra în baza unui contract semnat în 2021, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro.

„După cum ştiţi, avem un contract semnat cu Astra Arad pentru 100 de tramvaie de 36 de metri. Cele pe care le vedeţi în spate sunt primele şase din acest contract. Conform contractului, primul tramvai ar fi trebuit să vină în luna august 2022, dar domnul director ne-a făcut o surpriză şi ne spune că în jurul datei de 1 iunie o să avem primul tramvai din această serie. Bucureştiul are nevoie de transport public şi pentru a convinge oamenii să circule cu transportul public şi nu cu maşina proprietate personală este nevoie de investiţii în zona de transport public. Acesta, cum am spus, este un contract pentru 100 de tramvaie. Bucureştiul, după 1990, nu a produs decât în uzina proprie 17 tramvaie, tot restul de tramvaie pe care le avem în circulaţie, aproximativ 300, sunt dinainte de 1990”, a declarat Nicuşor Dan.

Primarul a menționat și că în Bucureşti nu există acum peroane lungi de 36 de metri, dar că este timp pentru modificarea acestora înainte ca noile tramvaie să fie puse în circulaţie.

Contractele încheiate de doi-trei ani trebuie actualizate

Producătorul de vagoane de călători Astra Arad, care fabrică tramvaie pentru multe orașe din țară susține că majorarea prețului materiilor prime atrage necesitatea renegocierii contractelor.

Astra Arad, companie care asamblează tramvaie ce sunt furnizate în diferite oraşe din ţară, inclusiv Bucureşti, atrage atenţia că sunt necesare modificări legislative care să permită renegocierea contractelor multi-anuale, din cauza preţurilor actuale la materii prime, care sunt chiar şi de 20 de ori mai mari faţă de anul trecut.

Preşedintele Grupului de firma Astra Arad, Valer Blidar, a declarat că „tăvălugul a pornit de două-trei luni„, iar creşterile de preţuri la materii prime „sunt incredibile„.

„Nu ne-am putut imagina că vom ajunge în această situaţie şi totuşi am ajuns. Sperăm că Guvernul României va găsi variante ca să ne sprijine să ieşim din situaţia extrem de gravă în care ne aflăm. Au crescut preţurile de 10, 15 sau chiar de 20 de ori la unele materiale, la energie, la gaze. Contractele multi-anuale încheiate de doi-trei ani trebuie actualizate cu toate că nu prevăd această posibilitate, dar nimeni nu şi-a imaginat că vom întâmpina aceste greutăţi”, a spus Blidar.

Valer Blidar a subliniat că guvernanţii trebuie să ia măsuri legislative care să permită adaptarea preţurilor din contractele aflate în derulare.

„Avem o problemă pentru că la noi cel care calculează şi sfătuieşte Guvernul privind creşterea preţurilor este Institutul Naţional de Statistică, însă ei ne spun că preţurile la metal au crescut cu 5%, dar eu constat că acum trei luni plăteam pentru metal 0,7 sau 0,8 euro, iar astăzi plătesc 2,7 euro sau chiar 3 euro şi preţul este în creştere. Sigur că e greu să ne explicăm cu a ajuns INS la acele cifre pe care nu ştiu cum să le cataloghez. Aici trebuie să intervină Guvernul, să modifice Legea achiziţiilor publice, să dea posibilitatea ca preţurile din contracte să evolueze în ritmul creşterii preţurile la materii prime”, a spus Blidar.

Referitor la contextul războiului din Ucraina şi livrările de materii prime, Valer Blidar a spus că deocamdată Astra are stocuri suficiente, dar că mulţi furnizori din Europa, precum cei din Germania şi Franţa, au anunţat că au probleme în aprovizionarea cu oţel.

„Totuşi, nu ştim ce va urma, pentru că aprovizionarea nu o poţi face de la început pentru cantităţi foarte mari pentru că nu se mai închide cercul între fabricaţie, livrare şi încasare. Livrările şi aprovizionările trebuie să fie în concordanţă cu acest circuit”, a înceheiat preşedintele Astra.

Leave a Comment