Share

România și problema Schengen prin ochii unui austriac

Problema actuală între România și Austria este una care, sincer, mă îngrijorează. De fapt și de drept, mă doare. Fiindcă încerc să contribui cât pot la îmbunătățirea relațiilor între cele două țări, dar mai degrabă dintre cele două popoare. Nu de azi, nu de ieri, ci de peste 30 de ani.

Am trăit aproape un deceniu în România – mai concret la Iași -, soția mea e de acolo, fetele mele vorbesc germana ca limbă maternă, dar stăpânesc fluent și româna. E firesc… În condițiile în care numai în română pot conversa cu toate rudele soției e obligatoriu să învețe și limba maternă a mamei, nu? Dincolo de asta, măcar pe jumătate chiar SUNT românce, așadar…

Pasul guvernului austriac a fost unul total nechibzuit. Nu nechibzuit, ci prost. Nu prost, ci tâmpit.

România – ca și Bulgaria – trebuia să fie primită în spațiul Schengen, fără doar și poate. Motivul invocat de guvernul Nehammer (poate cel mai prost guvern austriac din 1945 încoace) nu are prea mult de-a face cu realitățile: cei mai mulți din acei 75.000 de refugiați noneuropeni care au ajuns pe teritoriul austriac au trecut prin țările din Balcanii de Vest, nu prin România.

Dar – un mare „dar” – în Austria vin alegerile din ianuarie 2023 (au loc doar în Austria Inferioară, dar e vorba despre cela mai importantă regiune țării. Cu vreo două milioane de locuitori) și partidul de guvernământ OVP implicat într-un număr imens de scandaluri de corupție riscă niște pierderi majore. Tocmai de aceea, de la 49% în 2018 ar putea scădea acum chiar sub 40 %…).

Sincer să fiu, pe undeva m-au surprins și reacțiile din România. A boicota firmele austriece mari înseamnă că, în eventualitatea unui succes, o groază de impozite neîncasate de stat. Iar pentru populație un număr extrem de mare de locuri de muncă desființate. Așadar șomaj și sărăcie.

În afara acestui aspect… cum credeți că se va simți turistul austriac care aduce bani în România când citește peste tot: „Aici nu vindem produse austriece!” Oare mai vine o a două oară în România? „Închidem afacerile austriecilor!” Ar fi păcat.

Cu o excepție – dacă o anume companie care folosește lemn din pădurile țării dispare din România, golesc și eu un pahar de șampanie….

Acum e momentul să se liniștească spiritele care sunt extrem de aprinse. O soluție se va găsi. Pentru că românul nu-i cetătean de categoria a II-a al Uniunii Europene!

Peter Terzer este cetățean austriac – născut la Thenneberg, aproape de Baden – și are legături puternice cu România. A absolvit studiile superioare la Universitatea din Viena și, între 1993 și 2000, a fost lector al Universității din Iași. De altfel, el este cel care a fondat lectoratul austriac de la Iași. În 2002 a revenit în țara sa natală, iar din 2007 este membru al Partidului Libertății FPÖ (cu orientare de dreapta, conservatoare). Acum este consilier orășenesc în orașul Hainfeld și conduce organizația locală a partidului său.

Leave a Comment