Primă piedică pentru megaproiectul de 3 mld. euro din zona Romexpo. Terenul nu poate fi trecut în proprietatea CCIR
Așa cu a scris LifeNews.ro încă de ieri, în zona Romexpo din București este prevăzut un proiect de dezvoltare în valoare de 2,87 miliarde de euro. Doar că votul din comisia economică a Senatului privind trecerea gratuită a terenului pe care se află complexul expoziţional în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a fost amânat.
CCIR prezenta pe 1 iunie 2020 detaliile unui spectaculos proiect pe care are în plan să îl dezvolte împreună cu compania Iulius deținută de Iulian Dascălu. În valoare de 2,87 miliarde de euro, proiectul este bazat pe un „concept mixed – use unic, care îmbină atracții artistice, culturale și sociale cu funcțiuni de susținere antreprenorială, proiectul presupune transformarea centrului expozițional Romexpo într-un catalizator economic cu beneficii majore pentru comunitate”.
În ciuda anunțului făcut de CCIR, proiectul are de trecut un obstacol major: trecerea terenului pe care se află complexul expoziţional Romexpo din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
În acest context, luni, comisia economică a Senatului a amânat votul asupra raportului propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România 335/2007 care prevede trecerea gratuită a terenului respectiv în proprietatea CCIR.
„Camera de Comerţ doreşte dezvoltarea zonei împreună cu un dezvoltator privat. Există impedimente în legătură cu transferul acestei proprietăţi. Am invitat primarul general astfel încât să se găsească o formulă prin care Primăria Capitalei, Camera de Comerţ şi Industrie şi cu un dezvoltator de proiect să creeze o înţelegere tripartită prin care toate entităţile să dezvolte propriile interese: să avem o sală de concerte şi o sală de sport, Camera de Comerţ să îşi modernizeze pavilioanele, iar partea privată, dezvoltatorul, să creeze un business care să aducă beneficii tuturor”, a explicat preşedintele comisiei, Daniel Zamfir.
Senatorii din comisia Senatului au solicitat un punct de vedere de la Ministerul Justiţiei pentru acest proiect.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a arătat că, încă de la începutul mandatului său, şi-a dorit dezvoltarea zonei Romexpo şi drept urmare între municipalitate şi Camera de Comerţ a fost încheiat un protocol de colaborare prin care se propuneau investiţii în pavilionul central cu cupolă al Romexpo şi în celelalte suprafeţe adiacente pentru a dezvolta zone de expoziţii, culturale, industriale, cercetare, loisir, alimentaţie publică.
Ea a menţionat că proiectul pentru modernizarea sălii Romexpo şi transformarea sa în sală polivalentă a fost votat în 2017 în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, dar din cauza regimului neclarificat al proprietăţii totul a stagnat.
„Direcţia juridică a primăriei ne-a informat că nu vom putea face investiţii în afara pavilionului central deoarece (…) regimul de proprietate nu este clarificat, existând procese pe rolul instanţelor. Noi ne putem angaja în baza unui parteneriat cu Camera de Comerţ, dar doar în ceea ce priveşte o investiţie pe baza administrării, nu având în vedere şi preluarea proprietăţii. Instanţele vor avea de spus un cuvânt hotărâtor în ce fel s-ar putea realiza un parteneriat public-privat”, a explicat Gabriela Firea.
Dezbaterea va fi reluată în Comisia economică pentru realizarea unui raport, care va intra ulterior pentru vot în plenul Senatului, primă Cameră legislativă sesizată cu această propunere legislativă.
Un proiect în valoare de aproape 3 mld. euro
Cei de la CCIR susțin că, prin acest proeict, actualul centru expozițional Romexpo se va deschide spre comunitate, prin intermediul unei succesiuni de atracții publice care includ parc central, grădini înierbate, arbori maturi și vegetație luxuriantă, alei de promenadă, esplanadă și piațete. Noul parc, care va ocupa 30% din suprafața proiectului, va face o legătură directă cu Parcul Regele Mihai I al României și va realiza o conexiune verde de la Piața Charles de Gaulle până în inima proiectului.
Dezvoltarea presupune ample investiții în noi soluții pentru modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale și creșterea conectivității urbane. Proiectul pentru fluizarea traficului este realizat în colaborare cu una dintre cele mai mari companii specializate din Europa, incluzând crearea de noi artere rutiere și lărgirea unor benzi de circulație, dar și piste de bicicletă și facilități care contribuie la mobilitate urbană. Mai mult, va fi realizată și cea mai mare parcare din România, cu peste 12.000 de locuri, subterane și supraterane.
Componenta office va concentra principalele companii multinaționale din segmentul tech și nu numai și va genera crearea a peste 30.000 de noi locuri de muncă, o infuzie a capitalului uman care permite retenția tinerelor talente. Totodată, alte 2.000 de locuri de muncă sunt estimate pentru perioada construcției.