Share

Confirmare: Volkswagen a ales Turcia pentru noua uzină din Europa de Est

Grupul Volkswagen va construi noua uzină de 1 miliard de euro, pentru care a căutat amplasamente în România, Bulgaria, Serbia și Turcia, în zona Manisa de lângă orașul turc Izmir. Așa cum LifeNews.ro a anunțat încă din iulie, România a pierdut lupta pentru unitatea de producție care va asambla modele precum Volkswagen Passat, Skoda Superb sau SUV-urile compacte Skoda Karoq și Seat Ateca.

Conform unui document intern al grupului german ajuns în posesia jurnaliștilor de la AutomotiveNews, fabrica de 1 miliard de euro va avea o capacitate de producție anuală de 300.000 de vehicule și va crea aproximativ 4.000 de locuri de muncă. Uzina va fi amplasată în Manisa, la 40 km nord-est de Izmir, pe coasta de vest a Turciei. Începutul producției este programat pentru 2022.

Trebuie menționat și faptul că Jurnalul Oficial al Registrului Comerţului de la Ankara a înregistrat deja oficial subsidiara Volkswagen din Manisa. Conform actului, subsidiara – Volkswagen Turkey Automotive Industry and Trade Inc – se va concentra pe design-ul, producerea şi asamblarea de automobile şi camioane, va avea un capital de 943,5 milioane de lire turceşti (164,21 milioane de dolari) iar compania mamă a plătit un sfert din această sumă, restul urmând să fie achitat în următorii doi ani.

Volkswagen a ales Turcia pentru această nouă uzină grație „condițiilor macroeconomice pozitive”, incluzând aici populația de 80 de milioane a Turciei și poziția apropiată de piețele aflate în creștere din Europa de Est, Asia și Orientul Mijlociu.

Noua unitate de producție va permite Volkswagen să mute producția Passat din Emden, Germania, și să transforme acea uzină într-una care produce doar mașini electrice. De asemenea, va oferi mărcii Skoda o capacitate suplimentară foarte necesară.

Turcia are o densitate relativ mică de autoturisme, datele statistice arătând că în statul de la confluența Europei cu Asia sunt circa 150 de autovehicule la 1.000 de locuitori. În plus, acolo există o forță de muncă bine calificată și o structură de furnizori dezvoltată.

Totuși, din cauza problemelor economice și politice, dar și a taxelor mari impuse mașinilor cu motoare puternice, în primele șapte luni ale acestui an piața auto din Turcia a scăzut la doar 212.605 vehicule, după ce, în aceeași perioadă din anul anterior, erau comercializate 481.982 de vehicule.

În Turcia se mai află uzine ale unor mărci auto importante precum Fiat, Renault, Ford, Hyundai sau Toyota. Acestea au produs anul trecut peste 1,3 milioane de vehicule.

Citește și:

Leave a Comment