Share

Uzina Volkswagen din Europa de Est: „Dacă nu apare o problemă de ultim moment, se va face în Turcia”

Așa cum LifeNews anunța încă din iulie, România pare să fi pierdut complet șansele de a atrage o investiție Volkswagen de 1 miliard de euro. Uzina pe care grupul german are în plan să o construiască în Europa de Est și pentru care a căutat amplasamente în România, Bulgaria, Serbia și Turcia, se va afla în statul de la confluența Europei cu Asia.

O întâlnire „extrem de pozitivă” între un șef nenominalizat al companiei germane Volkswagen și președintele turc Tayyip Erdogan pare să fi pus punct căutărilor producătorului german. Conform Reuters, pe parcursul săptămânii trecute cele două părți au purtat discuții finale privind demararea investiției de 1 miliard de euro. Mai mult chiar, consiliul de supraveghere al grupului Volkswagen pare să fi ales pentru noua uzină un teren din apropierea orașului Izmir.

Deși oficialii Volkswagen nu au anunțat încă o decizie finală, surse ale Reuters au afirmat că oficialii producătorului auto sunt mulțumiți de discuțiile purtate cu partea turcă și de zona aleasă pentru uzina care va produce modele VW, Skoda și Seat rezolvând astfel problema de capacitate a fabricii din Cehia. Informația este susținută atât de un oficial turc prezent la discuții cât și de o sursă din cadrul Volkswagen AG care a declarat că Erdogan s-a întâlnit în această săptămână și cu CEO-ul grupului german, Herbert Diess.

„În prealabil, au existat câteva mici probleme, precum aranjamentele fiscale prin care autoturismele vor fi vândute. În cadrul discuției s-a ajuns însă la un acord aproape complet. Dacă nu apare o problemă de ultim moment, investiția se va face în Turcia”, a menționat sursa turcă a Reuters. „Acordul final este așteptat în câteva săptămâni, iar fabrica va fi construită în vestul provinciei Manisa de lângă Izmir, a completat sursa.

Pe lângă sursele Reuters, și o declarație a premierului ceh, Andrej Babis, confirmă înțelegerea dintre germani și turci. Oficialul ceh a declart marți, în timpul unei vizite la Ankara, că Volkswagen va face o mare investiție în Turcia.

Taxele mari impuse de Turcia mașinilor cu motoare puternice au limitat mult piața auto din statul aflat la confluența dintre Europa și Asia. Din acest motiv, în 2018, mașinile cu motoare mai mici de 1.6 litri au constituit 96% din piață auto a Turciei. Conform surselor citate, Turcia încearcă acum să găsească o formulă pentru a rezolva solicitările Volkswagen fără a dezavantaja ceilalți producători auto din țară. Anul trecut companii importante precum Fiat, Renault, Ford, Hyundai sau Toyota au produs peste 1,3 milioane de vehicule în Turcia.

Informații anterioare arată că noua fabrică va începe producția în 2022/2023 cu o capacitate anuală de până la 350.000 de unități. Într-o primă fază, producția va include SUV-urile compacte Skoda Karoq și Seat Ateca. CEO-ul Skoda, Bernhard Maier, a declarat în martie că marca sa ar fi putut vinde încă 100.000 de mașini anul trecut dacă ar fi avut capacitatea de a le construi.

Citește și:

Leave a Comment