Share

Secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri: „România este pregătită pentru al treilea producător de vehicule”

Paula Pîrvănescu, secretarul de stat în Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) admite pierderea investiției Volkswagen, însă consideră că România a avut cea mai bună ofertă și că este pregătită pentru a primi al treilea producător de vehicule.

Prezentă la Forumul Industriei Auto 2019, Paula Pîrvănescu a declarat că „în aceşti peste doi ani de mandat am făcut eforturi spre a aduce şi al treilea mare furnizor de vehicule în ţară. În ultima săptămână a tot «zburat» o informaţie în presă privind venirea companiei Volkswagen în România. N-o să intru în discuţii, pentru că şi în momentul acesta suntem sub confidenţialitatea dosarului, dar vă pot spune că am început discuţiile din luna decembrie a anului trecut şi, în ceea ce priveşte dosarul de ţară, oferta pe care le-am făcut-o a fost cea mai bună. Dar deciziiile nu se iau la InvestRomania sau la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Aceste decizii se iau la un alt nivel”.

Declarația secretarului de stat vine în contextul în care, după anunțul grupului german Volkswagen că decizia finală privind noua sa uzină din Turcia a fost amânată pe fondul criticilor internaționale cu privire la operațiunea militară din Siria și îngrijorărilor legate de eventuale sancțiuni, mulți s-au grăbit să afirme că România poate primi o a doua șansă. Doar că, în nici un moment, nu s-a pus problema ca Volkswagen să schimbe zona aleasă pentru uzină, declarațiile germanilor menționând doar o amânare a procesului de implementare a fabricii.

Mai mult chiar, încrâncenații care mai sperau că Volkswagen ar putea construi uzina în România, au primit un răspuns cât se poate de clar astăzi-dimineață când Andreas Tostmann, membru al consiliului de administrație al grupului german având în subordine activitățile de producție și logistică, a declarat că „rmărim evoluţiile. Planurile pentru Turcia sunt în prezent în aşteptare. Nu căutăm în mod activ locaţii alternative”. Prin urmare, așa cum a arătat de mai multe ori LifeNews.ro, nici vorbă de a schimba locul de amplasare al uzinei.

Dacă nu Volkswagen, poate alt constructor de vehicule

Conștintă de această situație, Paula Pîrvănescu a evitat să dea mai multe detalii despre discuțiile infructuoase cu Volkswagen preferând să susțină că România este pregătită să primească un al treilea producător auto.

„În ceea ce priveşte zona de automotive, la noi în regiune chiar suntem un real hub din acest punct de vedere. Avem peste 600 de supplieri şi în România doar în zona de automotive, avem doi mari producători de automobile la noi în ţară, Ford şi Renault. (…) În ceea ce priveşte zona de disparităţi regionale sau de lipsă a infrastructurii, atât Renault, cât şi Ford, nu sunt în Transilvania, nu sunt în zona de vest a ţării, funcţionează aproape foarte bine în Craiova, aproape foarte bine în Argeş. Lipseşte, într-adevăr, această infrastructură rutieră, după cum lipseşte şi infrastructura căilor ferate din România la un nivel pentru a ne bucura de timpul câştigat. Consider că România este pregătită pentru al treilea producător de vehicule”, a declarat secretarul de stat.

Ea a transmis liderilor industriei auto din România că suntem una din cele mai bune ţări din UE pentru relocarea afacerilor. „România este una dintre cele mai bune ţări la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte relocarea business-ului – şi există studii pe zona aceasta, există date publice – din punct de vedere al fiscalităţii, al cadrului fiscal, România ocupă locul doi la nivelul Uniunii Europene”, a încheiat Paula Pîrvănescu.

Citește și:

Leave a Comment