Share

„Acord istoric” între Erdogan și Putin: Turcia nu va relua ofensiva din Siria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că s-a ajuns la „un acord istoric” cu privire la Siria în timpul unei întrevederi avute cu omologul său rus Vladimir Putin la Soci Totodată, ministrul american al apărării, Mark Esper, a afirmat că Turcia pare să fi comis crime de război.

„Astăzi, împreună cu Vladimir Putin, am încheiat un acord istoric pentru lupta împotriva terorismului, pentru integritatea teritorială şi unitatea politică a Siriei, precum şi pentru reîntoarcerea de refugiaţi” în Siria, a declarat Erdogan în timpul conferinţei de presă organizată după întâlnirea de la Soci.

Turcia şi-a suspendat joia trecută ofensiva în nord-estul Siriei împotriva forţelor kurde din Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în urma unui armistiţiu care expiră marţi la 19:00 GMT menit să le permită acestor forţe să se retragă din zonele frontaliere.

Turcia „nu are nevoie” să reia ofensiva

Imediat după anunțarea rezultatulklui discuției dintre Erdogan și Putin, ministerul apărării de la Ankara a anunțat că Turcia „nu are nevoie” să reia ofensiva împotriva forţelor kurde din nordul Siriei deoarece acestea s-au retras din zonele de frontieră.

„În acest stadiu, nu este nevoie să conducem o nouă operaţiune”, se arată într-un comunicat al ministerului turc al apărării.

Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei intitulată „Izvorul Păcii”, operaţiune ce a vizat miliţia kurdă siriană a Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră o grupare teroristă.

În urma unui acord încheiat de preşedintele Erdogan cu vicepreşedintele american Mike Pence, ce prevede crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, Ankara a acceptat pe 17 octombrie să îşi suspende ofensiva timp de cinci zile, termen care a expirat marţi.

„La încheierea perioadei de 120 de ore, SUA au anunţat că s-a încheiat retragerea YPG din zonă”, se precizează în comunicat.

Conform unei surse diplomatice turce, retragerea kurzilor a fost confirmată telefonic de secretarul de stat american Mike Pompeo omologului turc Mevlut Cavusoglu.

Bashar al-Assad i-a mulţumit preşedintelui rus

Preşedintele Vladimir Putin i-a comunicat telefonic omologului său sirian, Bashar al-Assad, rezultatele negocierilor cu şeful statului turc. În convorbirea telefonică, Putin a evidenţiat faptul că restabilirea integrităţii teritoriale a Siriei constitue principalul obiectiv.

Bashar al-Assad i-a mulţumit preşedintelui rus şi „şi-a exprimat întregul său sprijin pentru rezultatele activităţii, precum şi disponibilitatea gărzilor de frontieră siriene, împreună cu poliţia militară rusă, de a ajunge la graniţa siriano-turcă”, conform unor surse de la Kremlin.

SUA acuză Turcia de crime de război

Ministrul american al apărării, Mark Esper, a afirmat marţi că Turcia pare să fi comis crime de război în Siria pentru care ar trebui să fie trasă la răspundere.

Declaraţia lui Esper vine după ce un atac turc asupra miliţiilor kurde aliate ale SUA din nord-estul Siriei şi a grupării Stat Islamic a provocat o deplasare masivă a populaţiei, existând informaţii despre atacuri în care nu s-a ţinut cont de civili.

„Am văzut şi informări, încercăm să le monitorizăm. Sunt oribile şi dacă sunt corecte – şi presupun că sunt exacte – acestea ar fi crime de război”, a declarat Esper într-un interviu acordat CNN. „Cei responsabili ar trebui să fie traşi la răspundere; în multe ar fi vorba de guvernul Turciei”.

„Nu putem permite ca astfel de lucruri să se întâmple”, a adăugat Esper.

Într-o declaraţie făcută săptămâna trecută, Esper afirma că preşedintele Recep Tayyip Erdogan „este pe deplin responsabil” pentru invazia Turciei în Siria, inclusiv pentru „posibile crime de război”.

Citește și:

Leave a Comment