Share

România, calificată la Cupa Mondială de rugby din Franța

Naţionala de rugby a României a obţinut calificarea la Cupa Mondială din Franţa după ce Spania a fost descalificată.

Conform World Rugby, naționala Spaniei, clasată mai sus decât România, a fost descalificată din cauza folosirii unui jucător ineligibil în două meciuri din cadrul Rugby Europe Championship 2021-2022.

CVa urmare a descalificării Franței, echipa României ajunge direct la Cupa Mondială de anul viitor din Franța, fără să mai fie nevoie de recalificări.

Preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat, joi, că s-a făcut dreptate prin calificarea naţionalei României la Cupa Mondială din 2023, în urma sancţionării echipei Spaniei.

„Momentan nu dorim să facem foarte multe comentarii referitor la decizia Comisiei Independente anunţată astăzi de World Rugby. În acest moment putem spune că România este calificată direct la Cupă Mondială din Franţa 2023. Salutăm decizia Comisiei Independente şi putem spune că s-a făcut dreptate. Până la noi veşti vom coopera cu toate părţile implicate. Vom reveni cu amănunte către fani şi către media în cel mai scurt timp”, a declarat Alin Petrache

Spania s-a calificat la CM pentru prima oară din 1999 după ce a învins cu 33-28 Portugalia în luna martie pentru a încheia pe locul 2 Rugby Europe Championship.

A fost doar a doua oară când Spania s-a calificat la CM, dar organismul de conducere al acestui sport, World Rugby, a deschis o anchetă în urma unei plângeri depuse de România, care a ratat calificarea directă după ce a terminat grupa pe locul 3.

Potrivit unei surse apropiate de Federaţia spaniolă, ancheta a constatat că Gavin Van den Berg, care este de origine sud-africană, a falsificat data intrării sale în Spania pentru a îndeplini cerinţele de eligibilitate.

Reuters a contactat clubul lui Van den Berg, Alcobendas, pentru a obţine comentarii din partea jucătorului.

Spania a fost amendată cu 25.000 de lire sterline, a indicat World Rugby, şi penalizată cu cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a jucat Van den Berg, astfel încât a ratat calificarea.

„Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) continuă procedura disciplinară extraordinară iniţiată la momentul respectiv şi va convoca în scurt timp o conferinţă de presă pentru a oferi toate explicaţiile necesare”, a indicat FER într-un comunicat.

Poziţia a treia, pe care terminase iniţial România, asigură intrarea în recalificări, programate pentru luna noiembrie.

Pe primul loc în Rugby Europa Championship a terminat Georgia.

România a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2019 din cauza folosirii unui jucător neeligibil.

Citește și:

Leave a Comment