Share

Catastrofă așteptată la RWC 2023: România, călcată în picioare de Irlanda

Așa cum era de așteptat, România a pierdut la scor meciul cu Irlanda disputat la Bordeaux în cadrul Cupei Mondiale la Rugby (RWC). Meciul s-a încheiat cu scorul de 82 la 8 ((33-8) în defavoarea românilor.

În ciuda unui start promițător, în care România a reușit primul eseu al partidei, meciul cu Irlanda s-a încheiat, conform așteptărilor, cu un fluviu de puncte marcate de echipa Irlandei. Dezechilibrul s-a remarcat în special în cea de-a doua repriză, când Stejarii au purtat balonul oval mai muilt pentru a îl repune de la mijlocul terenului decât pentru a ajunge în 22-ul advers.

Irlandezii, care au practicat un joc rapid pe linia de trei sferturi, au surprins deseori defensiva României, care a lăsat spaţii largi adversarilor şi a ratat placaje decisive, iar rezultatul reprezintă nu doar cea mai severă înfrângere suferită vreodată în faţa Irlandei, ci și al doilea cel mai drastic eșec din istoria Stejarilor după meciul din 2001 când Angla ne-a învins cu 134 la 0.

Confruntarea a început cu un eseu spectaculos reuşit de România chiar în minutul 2, prin Gabriel Rupanu, care a finalizat un contraatac neaşteptat, la o greşeală a irlandezilor, Rupanu ratând însă transformarea acestuia.

Replica reprezentanţilor „frunzei de trifoi“ a venit rapid, în minutul 5 Jamison Gibson-Park reuşind, la rândul său, un eseu, transformat de căpitanul Johnny Sexton.

Irlanda s-a instalat apoi la conducerea ostilităţilor, un alt eseu fiind reuşit de Hugo Keenan, în minutul 12, transformat de acelaşi Sexton.

După doar şapte minute, a fost rândul lui Tadgh Beirne să culce balonul în terenul de ţintă al tricolorilor, el profitând de erori succesive în apărarea noastră, dar Sexton a ratat transformarea.

În minutul 20, Rupanu a transformat o lovitură de penalitate, reducând din diferenţă, scorul devenind astfel 19-8 pentru Irlanda.

Echilibrul primei părţi a partidei s-a rupt în minutul 31, când Marius Simionescu a văzut cartonaşul galben pentru greşeli repetate şi a fost eliminat pentru 10 minute. Astfel, până la pauză, verzii au mai reușit alte două eseuri, prin Bundee Aki (35) şi Johnny Sexton (40), ambele transformate de Sexton, scorul pauzei fiind 33-8 pentru Irlanda.

Partea a doua a meciului a fost una fără istoric, fazele de atac curgând într-o singură direcţie, spre buturile noastre. Meciul s-a transformat mai mult într-un antrenament cu public pentru irlandezi, care au marcat nu mai puţin de 7 eseuri: Rob Herring (45), Peter O’Mahony (50, 70), Johnny Sexton (62), Joe McCarthy (67), Bundee Aki (75) şi Tadgh Beirne (80), trei fiind transformate de Sexton, patru de Jack Crowley.

Cele două echipe s-au mai întâlnit şi la ediţia din 2015 a Cupei Mondiale, atunci, partida disputată pe stadionul Wembley stabilind recordul de spectatori al competiţiei, nu mai puţin de 89.267 de persoane fiind prezente în tribune pentru a vedea meciul Irlanda – România, terminat cu 44-10.

Înaintea acestui prim meci al României la Cupa Mondială la Rugby (RWC) 2023, în competiție s-au încheiat partidele Franța – Noua Zeelandă (27 – 13) și Italia – Namibia (52 – 8). Echipa României face parte din grupa B și mai are de jucat meciuri cu Africa de Sud (17 septembrie), Scoția (30 septembrie) și Tonga (8 pctombrie).

Leave a Comment