Share

Noi sancțiuni pentru Rusia după invazia din Ucraina

Președintele american Joe Biden și alți lideri europeni au anunțat o a doua serie de sancțiuni pentru Rusia după invadarea Ucrainei.

Într-un discurs susținut în această seară, Joe Biden a condamnat din nou Rusia pentru lansarea loviturii militare asupra Ucrainei și a anunțat noi sancțiuni.

„Noile măsuri vor „impune costuri severe asupra economiei ruse, atât imediat, cât și în timp. Am conceput aceste sancțiuni în mod intenționat pentru a maximiza impactul pe termen lung asupra Rusiei și pentru a minimiza impactul asupra Statelor Unite și aliaților săi”, a declarat Biden.

Statele Unite nu fac acest lucru singure, a menționat președintele american, adăugând că cei 27 de membri UE și membri G7 vor participa la aceste sancțiuni.

Principalele noi sancțiuni anunțate de Joe Biden implică limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni la nivel global. Totodată va fi blocată capacitatea Rusiei de a finanța și de a își extinde armata.

Pe lângă împiedicarea accesului la tehnologii noi ale secolului 21, sancțiunile vor afecta bănci rusești care dețin împreună active de circa 1.000 de miliarde de dolari.

„Va necesita timp și trebuie să dăm dovadă de hotărâre, așa că el (n.n. – Putin) știe ce urmează. Poporul Rusiei va ști ce a adus asupra lor. Despre asta este vorba”, a concluzionat Joe Biden.

Marea Britanie blochează băncile din Rusia

Tot astăzi și premierul britanic Boris Johnson a anunţat noi sancțiuni pentru Rusia. Conform acestuia, băncile din Rusia vor fi excluse din sistemul financiar al Londrei ca parte a sancţiunilor suplimentare.

„Aceste competenţe ne vor permite să excludem total băncile ruseşti din sistemul financiar britanic, care este desigur cel mai mare din Europa, oprindu-le accesul la lire sterline şi la plăţile prin casele de clearing din Regatul Unit”, a declarat Johnson.

Conform lui Boris Johnson, măsurile vor „permite de asemenea să interzicem companiilor private şi de stat din Rusia să obţină fonduri de pe piaţa de capital britanică. Vom interzice tranzacţiile lor cu titluri de valoare şi nu vom permite acordarea de împrumuturi către acele entităţi. Vom limita suma de bani pe care cetăţenii ruşi o vor putea depozita în conturile lor bancare din Marea Britanie”, a mai mai spus premierul britanic.

Compania aeriană Aeroflot, membră a Alianţei SkyTeam alături de Air France, KLM, Tarom și alți operatori, nu va mai putea deservi Regatul Unit.

Pe lângă cele cinci bănci sancţionate marţi, gigantul bancar rus de stat VTB este acum vizat, iar activele sale pe teritoriul Regatului Unit sunt îngheţate.

În total, 100 de noi entităţi vor fi vizate, precum conglomeratul Rostec (apărare, tehnologii, spaţiu). Cinci oameni şi femei de afaceri – Kirill Şamalov (petrochimie), descris de media drept fostul ginere al lui Vladimir Putin, Iuri Sliusar (aeronautică), Piotr Fradkov (bancă), Denis Bortnikov (bancă) şi Elena Gheorghieva (bancă) – sunt adăugaţi pe lista de personalităţi cărora li se interzice intrarea pe teritoriul britanic, unde activele lor sunt îngheţate.

O nouă lege va fi adoptată pentru a viza exporturile către Rusia de tehnologie, ceea ce “va reduce capacităţile militare, industriale şi tehnologice ale Rusiei pentru ani de zile”, a dat asigurări Boris Johnson.

O serie de sancţiuni vor viza şi Belarusul, de unde o parte din trupele ruse au atacat Ucraina joi.

Din nefericire, liderii din statele care condamnă Rusia nu au reușit să ia o decizie clară în privința excluderii Rusiei din sistemul SWIFT. Potrivit mai multor surse europene, această măsură suscită împotrivirea mai multor state membre care preferă ca ea să fie rezervată pentru un pachet de sancţiuni ulterior.

Citește și:

Leave a Comment