Share

Biden: Tăiem finanţarea occidentală pentru guvernul rus

Preşedintele SUA Joe Biden a anunţat în această seară o „primă tranşă” de sancţiuni pentru Rusia în urma agresiunii din Ucraina.

Principalele măsuri anunțate de Joe Biden includ blocarea comerțului prin două mari bănci ruse – VEB și Banca Militară Rusă – separarea unor părți ale economiei ruse de sistemele financiare internaționale.

Totodată, conform lui Joe Biden, sunt instituite „sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Asta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru guvernul rus”.

În plus, sancțiunile complementare vor tăia finanţările occidentale pentru Rusia şi vizează „elitele ruseşti”.

În declarația susținută la Casa Albă, președintele american l-a acuzat pe Vladimir Putin că a atacat „dreptul la existență” al Ucrainei.

În opinia lui Biden, discursul lui Putin a arătat că nu are niciun interes în „urmărirea unui dialog real” privind securitatea europeană.

„El a amenințat indirect teritoriul deținut anterior de Rusia, inclusiv națiunile care astăzi sunt democrații înfloritoare și membri ai NATO. (…) El a amenințat în mod explicit cu mai multe acțiuni dacă nu îi sunt îndeplinite cerințele extreme”, a menționat Joe Biden.

Conform președintelui american, SUA, aliații și partenerii săi vor lucra la unison. „Suntem uniți în sprijinul nostru pentru Ucraina. Suntem uniți în opoziția noastră față de agresiunea rusă. Suntem uniți în hotărârea noastră de a apăra alianța NATO”, a spus Biden.

Cu toate acestea, SUA nu are intenția de a lupta cu Rusia, dar promite că va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

În schimb, SUA vor lucra cu Germania pentru a se asigura că gazoductul Nord Stream 2 „nu va avansa”.

În final, președintele Biden a anunțat autorizarea relocării unor trupe americane suplimentare către aliații din Europa de Est. Forțele și echipamentele – care sunt deja în Europa – vor fi trimise în țările baltice Estonia, Letonia și Lituania.

„Să fiu clar, acestea sunt mișcări defensive din partea noastră. Nu avem nicio intenție să luptăm cu Rusia” a explicat Joe Biden înainte de a menționa că SUA vor continua să „intensifice sancțiunile” dacă Rusia continuă să-și intensifice acțiunile în Ucraina.

Citește și:

Leave a Comment