Share

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat așteptatul ajutor de 61 mld. USD pentru Ucraina

După lungi şi dificile negocieri, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un uriaş plan de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat imediat o asistenţă militară şi economică care „va salva mii de vieţi”, în timp ce Joe Biden şi-a exprimat satisfacţia după adoptarea unui pachet de „ajutor crucial” pentru Ucraina şi Israel, la „întâlnirea cu istoria”.

Rusia, în schimb, a susţinut că acest ajutor „va ucide şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev”.

Parlamentarii au votat în ritm rapid acest uriaş pachet financiar de 95 de miliarde de dolari, cerut de luni de zile de preşedintele Biden.

Ajutorul oferit Ucrainei prevede 61 de miliarde, iar cel acordat Israelului include 13 miliarde de dolari pentru a întări în special scutul antirachetă israelian Iron Dome.

Aleşii americani au mai adoptat sâmbătă un proiect de lege care vizează Taiwanul și China votând și o măsură care lansează un ultimatum către TikTok. Acesta din urmă prevede interzicerea aplicaţiei în Statele Unite, cu excepţia cazului în care reţeaua de socializare întrerupe legăturile cu compania-mamă ByteDance şi, în sens mai larg, cu China.

În sala de şedinţe, unii parlamentari au fluturat steaguri ucrainene.

Un vot în Senat, pe noile măsuri, ar putea avea loc chiar marţi, a indicat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer. Acesta este rezultatul lunilor de negocieri aspre, vizitelor preşedintelui ucrainean la Washington şi presiunilor din partea aliaţilor din întreaga lume.

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Ucrainei, dar Congresul nu a mai adoptat un pachet important pentru acest stat de aproape un an şi jumătate, în principal din cauza certurilor între taberele din legislativul american.

Democratul Joe Biden şi partidul său în Congres sunt favorabili noilor ajutoare pentru Ucraina, în timp ce republicanii, conduşi de Donald Trump, sunt din ce în ce mai reticenţi în a finanţa un conflict care trenează.

Uniunea Europeană a salutat aprobarea ajutorului pentru Ucraina, apreciind că este „un mesaj clar pentru Kremlin”.

Mai circumspect, premierul polonez, Donald Tusk, un fervent apărător al Kievului, a mulţumit Statelor Unite, dar a subliniat întârzierea adoptării asistenţei.

„Mai bine mai târziu decât prea târziu. Şi sper să nu fie prea târziu pentru Ucraina”, a scris el pe reţeaua socială X.

În plin an electoral, problema s-a transformat în Statele Unite într-un duel la distanţă între cei doi candidaţi la preşedinţie.

După luni de tergiversări, şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a ajuns să susţină pachetul financiar pentru Ucraina.

„Spun sincer: prefer să trimit muniţii în Ucraina decât să-i trimit pe băieţii noştri la luptă”, a pledat el, într-un final, cauza Kievului.

Acest plan de ajutor – în principal asistenţă militară şi economică – îl autorizează pe preşedintele Biden să confişte şi să vândă active ruseşti cu scopul de a putea fi utilizate pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei.

În plan este inclusă și suma de nouă miliarde de dolari pentru a „răspunde nevoii urgente de ajutor umanitar în Fâşia Gaza şi pentru alte populaţii vulnerabile din întreaga lume”.

Aşa cum a cerut Joe Biden, acest proiect de lege consacră opt miliarde de dolari pentru Taiwan. El prevede, de asemenea, o ameninţare cu interzicerea TikTok în Statele Unite. Platforma video este acuzată că permite Beijingului să îi spioneze şi să îi manipuleze pe cei 170 de milioane de utilizatori din Statele Unite. Administraţia Biden s-a declarat „foarte favorabilă” acestor măsuri.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui american declarase vineri că fluxul de ajutor american către Ucraina se va relua „imediat” după adoptarea acestui text de către ambele camere ale Congresului.

Citește și:

Leave a Comment