Share

România caută soluții pentru a trimite un sistem Patriot în Ucraina

Aflat în vizită în SUA, Klaus Iohannis a declarat după o întâlnire cu Joe Biden, președintele SUA, că sunt căutate soluții pentru ca România să trimită Ucrainei un sistem de recahete Patriot, dar fără a rămâne fără a apărare aeriană.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit la Casa Albă de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Şeful statului român efectuează o vizită de lucru la Washington, unde va primi „Distinguished International Leadership Award” pentru anul 2024.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul întrevederii de la Casa Albă cei doi şefi de stat au discutat teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale, un loc aparte având schimbul de opinii privind situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe Klaus Iohannis la Washington fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministru al Afacerilor Interne.

După întrevederea cu Joe Biden, președintele României a menționat că „există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână în România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot (…) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”.

În același context, Klaus Iohannis a declarat că industriile de apărare ale statelor membre NATO trebuie să crească producţia, iar România „stă extraordinar de bine cu decizia de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare”.

„Sunt mulţi aliaţi care sunt foarte departe chiar de 2% şi, sigur, în măsura în care tensiunile cresc, discuţia se va relua şi va fi nevoie, şi asta am spus-o şi în discuţia cu preşedintele Biden – trebuie să fim foarte lucizi şi să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producţia, altfel nu vom face faţă acestei situaţii”, a precizat președintele României.

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în timpul războiului din Ucraina.

Conform site-ului Casei Albe, preşedintele Biden a făcut o serie de declaraţii înaintea întrevederii bilaterale cu omologul român.

„Ne-am amintit pentru o clipă înainte să intraţi că, pe vremea când eram senator, cu ani în urmă, am luptat foarte mult pentru admiterea României în NATO. Şi aţi depăşit orice aşteptare. Şi acum 20 de ani, când v-aţi alăturat NATO cu adevărat şi în fiecare an de atunci, naţiunile noastre s-au apropiat, din punctul meu de vedere, din ce în ce mai mult. Şi vedem asta în felul în care România şi trupele americane servesc cot la cot în NATO, inclusiv în ţara dumneavoastră. Cred că există aproximativ 1.800 de militari americani acolo. Vă mulţumim pentru asta. Şi vedem munca noastră în consolidarea flancului estic al NATO”, a declarat Joe Biden.

Totodată, el a menționat că vrea să îi mulțumească lui Klaus Iohannis „pentru lidershipul dumneavoastră, mai ales la Marea Neagră. Sunteţi incredibili. V-aţi ridicat, iar ajutorul pe care l-aţi oferit Ucrainei este real. Este semnificativ. Sprijinul unificat pentru poporul Ucrainei – aţi permis unui număr de refugiaţi să intre, să fie în ţara voastră – aproximativ 8.000, mi se spune. Foarte mult. Şi asta e cu adevărat ceva. Şi, de asemenea, asistenţa dumneavoastră de securitate în Ucraina, transportul cerealelor ucrainene”.

„Vreau să ştiţi că Statele Unite se angajează să vă fie alături. (…) Lăsaţi-mă să spun doar un lucru. Nu cred că există niciun partener NATO care să aibă un angajament mai puternic faţă de alianţa euro-atlantică ca România şi Statele Unite. Şi este un set de valori. Este ceea ce credem. Şi vă implicaţi şi sunteţi incredibili. Şi ceea ce faceţi şi ceea ce vom continua să facem împreună, cred, va fi semnificativ nu numai pentru Europa, ci şi pentru întreaga lume”, a declarat preşedintele american.

Leave a Comment