Share

Grupul Volkswagen își va reduce gama cu 60% în Europa concentrându-se pe profit

Grupul german Volkswagen schimbă rapid direcția de la orientarea către volum la cea către profit. Pentru asta va renunța la o serie de modele dotate cu motoare cu combustie internă.

Arno Antlitz, cel care a preluat funcția de director financiar (CFO) al grupului Volkswagen în urmă cu 1 an de la Frank Witter, a dezvăluit în Financial Times că „ținta cheie nu este creșterea. (…) „Suntem mai concentrați pe calitate și pe marje mai degrabă decât pe volum și cota de piață”.

Această declarație arată că, la fel ca Toyota în urmă cu ani buni, grupul auto european nu mai țintește supremația mondială la nivel de unități produse sau vândute. De altfel, după succesul repurtat în 2021 când, cu o producție mai mică impusă de criza de semiconductori, majoritatea producătorilor auto a obținut profituri mai mari decât în 2020 sau chiar recorduri istorice acestui indicator, industria auto pare a renunța la cantitate în favoarea profitului. Și asta nu este deloc o veste bună pentru clienții care consideră că prețurile mașinilor au crescut deja prea mult în ultima perioadă.

Mai exact decât mulți dintre reprezentanții concurenților din industrie care au anunțat și ei, cu mai puține cuvinte sau cu expresii pompoase, același lucru, Arno Antlitz a menționat chiar că grupul Volkswagen își va reduce gama de produse din Europa cu circa 60% în următorii opt ani.

Citește și:
– Industria auto a anunțat rezultate financiare spectaculoase. Prețul mașinilor, factor important

De altfel, intenția germanilor de a genera cât mai mulți bani cu produse mai puține a fost evidențiată cu săptămâni în urmă de șeful mărcii Audi, Markus Duesmann. Într-o declarație pentru publicația germană Handelsblatt, acesta menționa că „am realiniat Audi la ideea de marcă premium. Vom limita gama noastră de modele în partea de jos și o vom extinde în partea de sus”.

Declarația lui Duesmann a venit după ce tot el anunța că modelul A1 nu va mai fi produs, iar crossoverul Q2 nu va avea un succesor. Aceste două modele de mici dimensiuni nu asigurau o marjă suficientă de profit pentru a mai intra în calculele mărcii, parte a grupului Volkswagen.

„În grup, încercăm să securizăm rezultatul general. De aceea acordăm prioritate modelelor care generează un profit mai mare”, declara la începutul lui februarie Markus Duesmann.

Investiții în electrificare făcute pas cu pas de grupul Volkswagen

După ce a reușit să micșoreze costurile fixe în ultimii doi ani, investind în același timp în tehnologie, Volkswagen desfășoară un amplu plan de electrificare în valoare de 52 de miliarde de euro, cel mai mare de acest gen din industrie. Dar fără a adăuga unități de producție inutile.

„Nu adăugăm capacitate. Modificăm uzină cu uzină”, a declarat CFO-ul Arno Antlitz referindu-se la fabricile din Zwickau și Emden unde liniile de producție pentru mașini dotate cu motoare cu ardere internă au fost transformate pentru a asambla vehicule electrice.

Citește și:

Leave a Comment