Share

Vânzările grupului Volkswagen, la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani

Vânzările grupului Volkswagen, cel mai puternic producător auto european, s-au redus anul trecut la un nivel nemaiîntâlnit din 2011.

Conform oficialilor grupului Volkswagen, din cauza crizei de semiconductori, vânzările globale din 2021 au totalizat 8,88 milioane de unități, rezultat cu 4,5% mai slab decât cel din 2020.

Dintre mărcile grupului, doar Porsche și Seat au înregistrat creșteri, prima cu 11%, iar cea de-a doua cu 10%. În același timp, livrările mărcii Volkswagen au scăzut cu 8%, cele ale Audi cu aproape 1%, iar ale Skoda cu 13%.

Pentru marca principală, Volkswagen, problemele au fost generate în mare măsură de piața din China, cea mai mare a sa, unde a înregistrat o scădere cu 15%. De asemenea, în Europa de Vest livrările mărcii au scăzut cu 5%.

„Aprovizionarea dificilă de semiconductori a cauzat limitări în producție pe parcursul anului, ceea ce a avut un impact major asupra cifrelor de vânzări ale diviziilor”, a spus șeful de vânzări și marketing al Volkswagen, Klaus Zellmer.

Tot Zellmer a explicat că, stocul de comenzi de 543.000 de vehicule numai în Europa, 95.000 dintre acestea pentru mașini electrice, „indică foarte clar că solicitările de vehicule Volkswagen continuă să fie foarte mari”.

În ciuda reculului general al vânzărilor, grupul german continuă să mizeze pe mașinile electrice, acestea având vânzări tot mai mari în ultima perioadă.

Vânzările globale de vehicule electrice și hibride ale mărcii Volkswagen au crescut cu 73%, până la 369.000 de unități, reprezentând 7,5% din volumul total, față de 4% în 2020. Din tiotalul mașinilor electrificate vândute în 2020, nu mai puțin de 263.000 au fost 100% electrice, iar 106.000 au fost plug-in hybrid.

Oficialii grupului Volkswagen se așteaptă ca prima jumătate a anului 2022 să rămână „foarte volatilă și provocatoare” din cauza blocajelor persistente de aprovizionare cu semiconductori. Accentul în acest an va fi pus pe stabilizarea producției.

Citește și:

Leave a Comment