Share

Viceprimarul Capitalei: Peste 10 firme s-au înscris la licitația PMB pentru autobuze electrice

Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, a anunțat că peste zece companii importante s-au înscris la licitaţia iniţiată de Primăria Municipiului Bucureşti în vederea achiziţionării a 100 de autobuze electrice.

„Ieri a fost ultima zi de înscriere la licitaţia lansată de Primăria Municipiului Bucureşti pentru achiziţia autobuzelor electrice. Licitaţia pentru achiziţia a 100 de autobuze electrice a creat un interes ridicat din partea producătorilor de astfel de autovehicule. Mai mult de 10 companii importante s-au înscris deja în competiţie. Noile autobuze electrice, noile tramvaie şi investiţiile pentru modernizarea infrastructurii de transport fac parte din procesul de reformă al transportului public pe care l-am început în Capitală”, a scris viceprimarul, pe Facebook.

La mijlocul lunii decembrie, Primăria Capitalei relua pe SICAP licitaţia pentru achiziţia a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora, la o valoare totală estimată de 304.650.300 lei.

Autobuzele electrice trebuie să fie noi, din gama 12 m (12000ą350mm), cu tracţiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), împreună cu infrastructura de încărcare lentă (plug-in) aferentă fiecărui autobuz. De asemenea, trebuie să aibă podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, cu trei uşi duble şi aer condiţionat în salonul de călători. Autobuzele sunt destinate transportului urban de călători în Municipiul Bucureşti şi zona limitrofă.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va reprezenta 50%, consumul specific de energie electrică 40%, garanţia 10%. Durata contractului este de 14 luni.

În vara lui 2021, în baza unei hotărâri adoptate de Consiliul General al Capitalei, a fost crescut preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro la 620.295 de euro, fără TVA.

„Având în vedere faptul că au trecut aproape trei ani de la stabilirea preţului estimativ al unui autobuz electric, cât şi faptul că în perioada 2019-2020 au fost anulate două proceduri de achiziţie publică întrucât ofertanţii au depus oferte neconforme/ inadmisibile din punct de vedere tehnic sau financiar, a fost iniţiată o procedură pentru consultarea pieţei”, reieşea din documentaţia ataşată proiectului.

Municipiul Bucureşti este beneficiar al finanţării nerambursabile în valoare totală de 218.047.098 lei pentru implementarea a patru proiecte ce vizează achiziţionarea a 100 de autobuze electrice în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Citește și:

Leave a Comment