Viața fără fond de ten
Pandemia ne-a scuturat viața de căldura umană, dar și de surplus și artificial. Pierderea de vieți omenești, boala, incertitudinea și reducerea veniturilor au încetinit momentan valul de riduri înțepenite cu botox și de buze umflate cu acid hialuronic.
Idealul de frumusețe s-a schimbat mereu în istoria omenirii. Dar în ultimele luni asistăm la o întoarcere foarte bruscă spre firesc, spre acceptarea situației și până la urmă a vârstei reale. A fost nevoie de un război cu virusul ca să ajungem în acest punct de răscruce în care în sfârșit femeile cheltuie mai mult pe produse de îngrijire a tenului decât pe machiaj.
În trecutul foarte apropiat, rețeta succesului pe rețelele de socializare era asigurată cu fotografii făcute în rafală, cu lumina și din unghiul potrivite, dintre care erau selectate câteva. Ulterior acestea erau trecute prin mai multe filtre, transformate în imagini fără riduri sau imperfecțiuni, transmise unui număr restrâns de prietene, iar versiunea cea mai apreciată era postată pe pagina personală, ca și când totul s-ar fi petrecut spontan. Sprâncene tatuate cu liniuțe fine, cearcăne și pete ascunse cu substanțe corectoare, gene false, straturi de fond de ten și de pudră, fard de obraz și iluminator, unghii reconstruite, piele prăjită uniform la solar – toate făceau parte dintr-un ritual costisitor pe care societatea și l-a asumat.
Ritualul perfecțiunii a fost dizolvat, însă. De pe liniile de producție ale marilor case de parfumuri Dior, Givenchy, Guerlain sau ale gigantului L’Oreal ies acum sticle de dezinfectant. Pentru a susține lupta contra pandemiei, zeci de firme de cosmetice au făcut donații în săpun sau detergent. Marile mărci din retail-ul industriei frumuseții s-au văzut nevoite să își închidă magazinele fizice sau să le reducă activitatea și să înlocuiască experiența încercării și a cumpărării reale a produselor cu cea online. Există deja aplicații cu care toate nuanțele de rujuri disponibile pot fi suprapuse peste o fotografie existentă, fără să mai fie nevoie ca produsele să fie atinse. Iar comenzile online au devenit metoda de achiziție obișnuită.
Ca în orice război, femeile s-au îndreptat către soluții practice, ușor de menținut acasă. Răsfățul din saloane de înfrumusețare au fost înlocuit de kit-uri do-it-yourself, de la îngrijirea părului până la machiaj. Vedetele nu au ezitat să înlocuiască filmările editate cu imagini de foarte aproape, nemachiate, gătind, făcând sport, alături de copii, încurajând ideea de frumusețe naturală, accesibilă.
În plus, purtarea măștii a generat un nou tip de reacție a tenului. La căldură și transpirație, pielea se sufocă și protestează, iar uneori apare chiar acneea. Dermatologii spun că sunt de folosit cât mai puține ingrediente pentru curățare și hidratare. Machiajul este de evitat, nu face decât să înrăutățească situația. În oglindă suntem doar noi, femeile, fără fond de ten. Ce poate fi mai frumos?