Share

Bășcălia învinge pandemia

România este singura țară de pe planetă unde pandemia pare să fi fost eradicată. Mărturie sunt puhoaiele înghesuite prosop lângă prosop la mare sau bară la bară pe Transfăgărășan.

Sunt trei țări care fac notă discordantă în ceea ce privește rata vaccinării din Europa, situate pe ultimele locuri în clasamentul dozelor administrate la suta de locuitori: Bulgaria, România și Rusia. La mare distanță urmează un pluton format din fostele țări comuniste, respectiv grupul țărilor care au cunoscut doar capitalismul și Ungaria, care are rezultate remarcabile. Cum de-am ajuns noi ca în ceea ce privește imunizarea să le ținem companie vecinilor slavi cu care declarăm că nu avem prea multe lucruri în comun, rămâne un mister.

Nu-l pot dezlega autoritățile, care dau declarații lipsite de coeziune sau claritate. În lupta politică, partidele par să manifeste doar două interese majore – alegerile din propriile formațiuni și aruncatul cu zoaie verbale în adversari. Nu există nicio platformă sau soluție care să îi ajute pe oameni să înțeleagă ce se petrece în ansamblu, ce ne așteaptă anul acesta și ce soluții, chiar imperfecte, avem. Cadrele medicale nu par să aducă nici ele explicații convingătoare. După luni întregi în care mesajele comunicate erau doar despre statistici negative, acum vaccinarea e încurajată cu promisiunea bonurilor de masă, micilor sau altor avantaje hilare. De altfel, România a fost nevoită să doneze sau să vândă trei milioane de doze de vaccin refuzate de cetățenii săi, un rezultat neasumat de nimeni.

Se pune însă problema începerii școlii în orice condiții, fără ca acestea să fie descrise în vreun fel. Nu știe nimeni cât de pregătite au să fie unitățile de învățământ să-și primească în clase elevii, cu respectarea unor minime norme de distanțare sau igienă. Ca în fiecare an, ne așteptăm tacit să constatăm public, puțin înainte de debutul orelor, că băile școlilor nu pot fi folosite, că nu sunt toalete în mediul rural, că personalul este insuficient vaccinat sau că nu există fonduri pentru igienizarea recurentă a spațiilor frecventate de mii de copii.

Ca și fenomenul permiselor de conducere obținute prin fraudă, s-a născut producția de certificate false de vaccinare. Mult mai popular decât testul anti-virus este cel cu “bănuțul„ – un expert anti-imunizare plasează pe brațul vaccinat o monedă, care dacă se lipește de corp, e nenorocire, înseamnă că gata, a pătruns chipul în organism.

De mare succes pe canalele de comunicare digitală este bășcălia legată de necesitatea vaccinării. Au apărut atât de mulți experți în efectele invizibile, conspirații și alimentație dacică bazată pe usturoi, încât rapoartele medicale au trecut în derizoriu. Ce dacă vine valul al patrulea? Noi suntem români, nu ne atinge așa ceva.

Leave a Comment