Share

Presiunea cifrelor

Din 2020, suntem bombardați cu numere care exprimă moarte și nefericire, cu o intensitate care ne-a indus parcă refuzul realității. Am ajuns din nou, alături de Bulgaria, pe ultimele locuri ale clasamentului european al vaccinării.

Tonul discuțiilor, la nivel instituțional și individual – acasă, în familie sau la lucru, a devenit isteric și agresiv. În mediul digital nu ne mai ascultăm unii pe alții, ci aruncăm cu emoji și fraze pline de semne de exclamare. Nu mai dezbatem, ci lipim etichete și ne războim cu dușmanii închipuiți din bula cu opinii diferite de ale noastre. Nu mai ținem cont de logică sau de pregătirea unor specialiști, ne-am transformat în Google-doctori. Refuzăm să căutăm sursele de manipulare și transmitem neîncetat minciuni neverificate, ca să se vadă că existăm. Ciopârțim limba română în fel și chip în comentarii, iar la adăpostul anonimatului scoatem la lumină cele mai mizerabile injurii aducătoare de like-uri.

La un recent protest în centrul capitalei, participanții au amestecat imaginile religioase cu lozinci războinice, departe de morala creștină. Majoritatea și-au activat funcția de transmitere live de pe Facebook, ca să creeze impresia că sunt mai mulți decât în realitate și și-au transmis mesajele în diferite grupuri de urmăritori, ceea ce a generat o amplificare artificială și manipulatoare. În viața de zi cu zi, aceștia îi reprezintă însă pe cei 70% dintre românii nevaccinați, o forță care nu trebuie ignorată sau bagatelizată, care își urlă unitar și eficient patriotismul digital.

Cealaltă cifră, de 30%, e susținută firav de cadrele medicale epuizate, știrile cu victimele răpuse de virusul pandemic și oameni care atunci când susțin vaccinarea sunt atacați cu invective interesante pentru un studiu sociologic – oi, sclavi, fricoși, vânduți, panicați, agorafobi, intoleranți – sunt doar câteva.

Din mașina de spălat mesaje pandemice rămân însă…tot cifrele. Inflația de peste 5%, dublarea facturilor la gaze, 3 spitale unde bolnavii din terapie intensivă au fost carbonizați, deficitul balanței comerciale a României a crescut cu 3 miliarde, iar numărul firmelor dizolvate s-a mărit cu 13% în primele 8 luni ale anului. Și probabil peste 200.000 de bebeluși la sfârșitul anului, pentru că unii românii au devenit mai atenți la relația de cuplu și nu au mai amânat decizia de a avea copii.

Leave a Comment