Share

Jos pandemia!

Într-o țară încercată deja de al treilea val al infectărilor cu noul virus, oameni fără mască și furioși au ieșit să protesteze împotriva măsurilor de prevenție și distanțării sociale. Le-au adresat injurii cadrelor medicale, i-au speriat și întristat pe bolnavii internați, i-au lovit pe jandarmi.

E dreptul fiecăruia să se simtă frustrat, obosit și furios după un an de restricții. Ca popor, suntem o sumă a acestor trăiri. Pandemia a lăsat urme adânci atât în relațiile sociale, iar multora le-a aplicat și lovituri financiare, la pachet cu multă incertitudine. Pierderea locurilor de muncă în multe sectoare a pus o mare presiune pe ritmul existenței a mii și mii de familii. Greșelile și măsurile contradictorii ale autorităților, dubla măsură în aplicarea restricțiilor au multiplicat aceste efecte.

Coborând la nivel mai mic, gesturile cotidiene ajung să producă explozii de energie negativă. Vedem cum un cumpărător care îi taie calea altuia în magazin, fără mască, îi generează acestuia din urmă o reacție violentă, cu totul diferită de comportamentul pe care l-ar fi avut acum un an. Acasă, aceeași persoană continuă să își descarce frustrarea asupra celor dragi.

Simțim că nu avem niciun control asupra vieții noastre, măsurăm consecințele fiecărei acțiuni pe care o decidem prin filtrul emoției, ne copleșesc gândurile despre apropiații noștri care trec prin greutăți. Pe unii ne preocupă și soarta altora, a celor afectați de lupa directă cu boala. La un moment dat, atâta mers prin nisipuri mișcătoare devine foarte greu de suportat. Obosim. Devenim irascibili. Ne sufocă indignarea și absurdul unei situații fără o soluție previzibilă. E mai simplu să lăsăm furia interioară să se manifeste.

Și atunci țipăm pe Facebook. Țipăm pe stradă. Țipăm acasă. Nu neapărat cu tonul vocii ridicat, ci cu cuvinte care nu mai pot fi întoarse, cu gesturi radicale, cu etichete atribuite superficial. Cine mai are timp și energie să cerceteze care este sursa problemei? Important e să țipăm. Ce capital bun de exploatat de către politicieni! Ce muniție bună de răsucit pe toate părțile de către cei specializați în manipulare! În fiecare zi, furia pe care am transmis-o ni se întoarce, înzecit, prin mass media sau mediul digital. Suntem autorii unei bucle negative care ne-a absorbit.

Să schimbăm ceva din modul în care ne adresăm, e în controlul nostru. Să nu mai răspundem cu vârf atacurilor grobiene de pe Facebook, e o lecție de răbdare pe care o putem reînvăța. Să îi vorbim calm vecinului care își ține masca doar pe barbă, e un exercițiu de toleranță. În egală măsură, celor care încalcă legea trebuie să li se aplice uniform măsurile stabilite de aceeași lege. E un principiu universal, de funcționare în comunitate.

Ieșirea din pandemie va presupune nu doar găsirea unui remediu împotriva bolii, ci și să reînvățăm să conviețuim. Și să ne iertăm unii pe alții.

Leave a Comment