Share

Vânzările auto din China, în creștere până la 26,28 milioane de unităţi

Vânzările auto în China, cea mai mare piaţă auto din lume, au crescut anul trecut cu 3,8% până la 26,28 milioane de unităţi.

Cererea solidă pentru automobile electrice şi hibride a fost, conform CAAM – Asociaţia Producătorilor Auto din China, motivul creșterii pieței auto din marele stat asiatic.

În 2021, vânzările de automobile în China au urcat cu 3,8%, la 26,28 milioane de unităţi, deşi în decembrie livrările au scăzut cu 1,6%, la 2,76 milioane de unităţi, din cauza deficitul global de semiconductori. Pentru comparație, în toate statele din Europa sunt vândute anual circa 10 milioane de automobile.

Vânzările de automobile electrice şi hibride au înregistrat anul trecut o expansiune de 157,5%, la 3,52 milioane de unităţi, în timp ce în decembrie livrările de automobile electrice şi hibride au urcat cu 114%, la 531.000 unităţi.

Producţia şi vânzările ar urma să aibă o evoluţie mai bună în 2022 comparativ cu 2021, pe fondul atenuării deficitului de semiconductori şi al presiunilor provocate de creşterea preţurilor materiilor prime, a apreciat CAAM.

După decenii de creştere solidă, piaţă auto chineză s-a contractat în 2018, în urma retragerii unor subvenţii şi a războiului comercial dintre Washington şi Beijing. Ulterior piaţa a fost afectată de pandemia de Covid-19 dar a început să se redreseze de la mijlocul lui 2020, însă deficitul de semiconductori i-a forţat pe producătorii auto să suspende sau să reducă producţia.

Luna trecută, CAAM previziona că vânzările de automobile în China vor creşte probabil cu 5,4% anul acesta, ajungând la 27,5 milioane de unităţi. Din total, vânzările de automobile electrice şi hibride ar urma să crească cu 47% în 2022, la cinci milioane de unităţi.

Luna trecută, Ministerul de Finanţe a anunţat că din acest an vor fi reduse cu 30% subvenţiile la achiziţionarea noilor automobile electrice şi hibride.

Politica de acordare a subvenţiilor la automobilele electrice şi hibride se va încheia la 31 decembrie 2022, iar după acea dată nu va mai fi subvenţionat acest tip de vehicule. De asemenea, Ministerul de Finanţe a anunţat că va fi înăsprită supervizarea problemelor de siguranţă ale vehiculelor electrice şi hibride pentru a preveni accidentele.

Autorităţile de la Beijing vor ca automobilele electrice şi hibride să reprezinte 20% din totalul vânzărilor auto până în 2025, faţă de aproximativ 5% acum. Companiile auto, inclusiv Volkswagen AG, General Motors Co, Toyota şi Tesla, şi-au extins capacităţile de producţie în statul asiatic, unde autorităţile promovează automobilele electrice şi hibride pentru a reduce poluarea.

Citește și:

Leave a Comment