Share

Preşedinte ANPC: Sunt în desfăşurare acţiuni de control la 37 de furnizori de energie electrică şi gaze

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, a anunţat că sunt în curs de desfăşurare acţiuni de control la 37 de operatori economici furnizori de energie electrică şi gaze.

Șeful ANPC, Mihai Culeafă, a declarat că persoanele care vor să depună reclamaţii privind facturile la energie pot face acest lucru pe site-ul intsituției sau telefonic.

De asemenea, oficialul a menționat că la primirea unei facturi pe care o consideră eronată, clienții „trebuie să se adreseze operatorului economic pentru a soluţiona acea problemă. Acolo unde nu există înţelegere, se vor adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului la numărul de telefon 021.9551 sau pe site-ul autorităţii – www.anpc.gov.ro”.

Mihai Culeafă a precizat că, în prezent, „foarte multe” dintre reclamaţiile venite la ANPC vizează facturile la energie. Potrivit acestuia, aproximativ 300 de comisari de control ai Autorităţii efectuează în această perioadă verificări la furnizorii de energie electrică şi gaze.

Culeafă a adăugat că termenul în care ANPC trebuie să răspundă sesizărilor este 30 de zile, arătând însă că o scurtare semnificativă a acestui termen este dificilă în contextul actual.

„Cu personalul pe care îl avem acum în subordine reuşim să facem faţă. (…) Acum, în această perioadă, ţinând cont de contextul pandemic, dacă primim milioane de sesizări, vă daţi seama că nu putem răspunde într-un termen atât de scurt”, a spus el.

Preşedintele ANPC a mai arătat că sunt în curs de desfăşurare acţiuni de control la 37 de operatori economici furnizori de energie electrică şi gaze. Unui furnizor de gaze din judeţul Bihor i s-a aplicat în urmă cu trei săptămâni amenda maximă de 50.000 de lei.

Cu ocazia controalelor, ANPC a constata și că doi operatori au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor.

Precizările au fost făcute după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că premierul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor competente să verifice situaţia facturilor.

„În cadrul şedinţei de Guvern, prim-ministrul Nicolae Ciucă a solicitat autorităţilor cu competenţe în domeniu să verifice situaţia facturilor sesizate ca fiind neconforme cu plafoanele stabilite de către Guvern”, a declarat Cărbunaru, la o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

În acest context, șeful ANPC a precizat că în urma reclamaţiilor primite din partea consumatorilor şi a sesizării publice făcute de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe data de 6 ianuarie au început controale la toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze.

„Până în momentul de faţă au fost controlaţi 37 de operatori economici, cu unul sau mai multe puncte de lucru în toată ţara, unde au fost depistate câteva neconcordanţe în ceea ce priveşte legea 259 de compensare şi plafonare a preţurilor. Aş vrea să dau două exemple relevante în acest sens: doi mari operatori economici au emis facturi pe luna noiembrie fără a aplica plafonarea sau compensarea preţurilor, menţionând faptul că au întârziat normele de aplicare a legii. De asemenea, au calculat noile preţuri pornind de la valoarea lor fără TVA. În acest caz s-a propus încetarea de practici comerciale incorecte. Controalele vor continua în perioada următoare şi se vor intensifica în toată ţara, la absolut toţi operatorii economici furnizori de energie electrică şi gaze”, a spus Culeafă.

În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate furnizorilor care încalcă legea, Culeafă a declarat că acestea pot consta în avertismente sau amenzi în valoare de până la 50.000 de lei. Măsurile complementare vizează refacerea facturilor.

Leave a Comment