Share

SUA consideră că membrii armatei ruse au comis crime de război în Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că guvernul SUA „a stabilit că membrii armatei ruse au comis crime de război în Ucraina”.

Statele Unite se bazează pe „o analiză atentă a informaţiilor disponibile din surse publice şi ale serviciilor de informaţii”, a spus Blinken, conform AFP, adăugând că revine instanţelor rolul de a stabili răspunderea juridică pentru aceste crime.

„Am văzut multe informaţii credibile despre atacuri fără discernământ şi atacuri ce vizează în mod deliberat civili, precum şi alte atrocităţi”, a adăugat şeful diplomaţiei americane invocând distrugerea „clădirilor rezidenţiale, a şcolilor, spitalelor, facilităţilor esenţiale, vehiculelor civile, centrelor comerciale şi ambulanţelor”, atacuri care s-au soldat cu „mii de morţi şi răniţi”.

Multe dintre aceste locuri au fost „identificate în mod clar ca fiind folosite de civili”, a explicat el, referindu-se la bombardarea unei maternităţi şi a unui teatru în care se adăposteau femei şi copii, şi în faţa cărora cuvântul „copii” era scris cu litere mari, în oraşul strategic Mariupol, asediat de armata rusă.

Până pe 22 martie, peste 2.400 de civili au fost ucişi în Mariupol, a spus el, citând oficiali din acest oraş-port.

Aproximativ 200.000 de persoane continuă să trăiască în acest oraş încercuit care a fost bombardat zilnic de la lansarea ofensivei ruse pe 24 februarie.

Acest asediu este o formă de „genocid”, a afirmat, la rândul său, pentru AFP, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Armata rusă „a folosit aceeaşi tactică în Groznâi (Cecenia) şi în Alep (Siria), unde şi-a intensificat bombardarea oraşelor pentru a zdrobi voinţa populaţiei”, a mai declarat Antony Blinken.

Preşedintele american Joe Biden l-a numit deja pe omologul său rus Vladimir Putin „criminal de război”, iar Uniunea Europeană a vorbit despre „o crimă de război majoră” în Mariupol.

Intră armata rusă în defensivă?

Un înalt oficial al Pentagonului a declarat și că armata rusă s-a retras la peste 30 km est de Kiev în ultimele 24 de ore şi a început să stabilească poziţii defensive pe mai multe fronturi din Ucraina.

„Ucrainenii au reuşit să-i respingă pe ruşi la 55 km la est şi nord-est de Kiev”, a declarat presei sub protecţia anonimatului înaltul oficial american citat de AFP, în timp ce Pentagonul estima marţi că forţele ruse se aflau la 15 km până la 20 km de centrul capitalei ucrainene.

„Începem să constatăm că se retrag şi că stabilesc poziţii defensive”, a adăugat el.„Nu înseamnă că nu avansează, ci că nu încearcă să avanseze. Ocupă poziţii defensive”.

De asemenea, forţele ruse rămân blocate la zece km de centrul oraşului Cernihov, la nord-est de Kiev, potrivit estimărilor Pentagonului. În această zonă, „cedează teren, se mişcă în direcţia opusă, dar nu cu mult”, a menţionat el.

În Harkov, unde luptele rămân intense, forţele ruse se află încă la 15 până la 20 de km de centrul oraşului şi se confruntă cu o rezistenţă „foarte fermă” din partea ucrainenilor.

Potrivit oficialului Departamentului american al apărării, armata rusă pare să acorde prioritate acum regiunilor separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk. „Pun mult mai multă energie în regiunea Lugansk – Doneţk şi mai ales în jurul Lugansk-ului”.

„Credem că încearcă să imobilizeze forţele ucrainene” care au fost desfăşurate din 2014 de-a lungul liniei frontului cu zonele separatiste „pentru ca acestea să nu poată fi folosite în altă parte”, a spus el.

În sud, Pentagonul notează că marina rusă foloseşte pentru realimentare portul Berdiansk de la Marea Azov. Berdiansk este unul din puţinele oraşe unde forţele ruse au reuşit să preia controlul, în a 28-a zi a ofensivei lor.

Pentagonul nu vede nicio schimbare a situaţiei din jurul oraşului Odesa.

În ciuda celor menționate de oficialul de la Pentagon, unii analiști militari consideră că poziționarea actuală a armatei ruse arată mai degrabă a reorganizare pentru viitoare activități decât a luare de poziții defensive.

Citește și:

Leave a Comment