Share

Se reiau zborurile dintre România și Marea Britanie

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat în şedinţa de duminică o hotărâre care prevede reluarea zborurilor către şi dinspre Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

Hotărârea nr. 1 privind aprobarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, text care prevede reluarea zborurilor către şi dinspre Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

De asemenea, persoanele care vin din Marea Britanie trebuie să intre în carantină ori să aibă un test negativ la Covid-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea în România.

Potrivit hotărârii CNSU, „începând cu data de 04.01.2021 ora 19.00 se permite reluarea zborurilor spre/dinspre Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din/către România, pentru toate aeroporturile din România”.

Toate persoanele care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au obligaţia prezentării la intrarea în ţară a certificatului unui test negativ, rapid antigenic sau RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de
ore înainte de data intrării în ţară.

Excepţiile de la măsura carantinei instituite cu privire la persoanele menţionate se aplică doar pentru: conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului; conducătorii auto care se deplasează în interesul desfăşurării profesiei din statul de rezidenţă al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidenţă, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu; piloţii de aeronave şi personalul navigant; persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării; membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi ai altor reprezentanţe diplomatice acreditate la Bucureşti, posesori de paşapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum şi membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României şi posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, precum şi membrii familiilor acestora.

În Marea Britanie ar putea fi decise restricţii mai severe

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a avertizat astăzi că în Anglia ar putea fi decise restricţii mai severe pentru combatarea rapidei propagări a SARS-CoV-2, atribuită unei noi variante a virusului.

Conform cifrelor oficiale comunicate duminică, aproape 55.000 de persoane au fost testate pozitiv în ultimele 24 de ore, depăşindu-se pragul de 50.000 pentru a şasea zi consecutiv.

„Este posibil să fim nevoiţi să facem în săptămânile următoare lucruri care vor fi mai dificile în mai multe părţi ale ţării”, a spus Johnson la BBC, menţionând că închiderea şcolilor, o măsură luată în primul val al pandemiei, „este unul din aceste lucruri”.

Deşi a declarat că educaţia copiilor este o ‘prioritate’, el a subliniat că trebuie recunoscut „impactul noii variante a virusului”.
Trei sferturi din populaţie se află sub restricţii de circulaţie, iar reînceperea cursurilor a fost amânată pentru unii elevi, mai ales la Londra şi în sud-estul Angliei, afectate în mod special de creşterea numărului de infectări.

În regiunile din Marea Britanie unde şcolile sunt deschise, Boris Johnson i-a încurajat pe părinţi să-şi trimită copiii, subliniind că aceştia se vor afla „în siguranţă”. „Riscul pentru copii şi tineri este foarte, foarte redus”, a dat el asigurări.

În schimb, sindicatul National Education Union (NEU), al cadrelor didactice, consideră că şcolile ar trebui să rămână închise ca măsură preventivă.

Guvernul britanic mizează pe vaccinuri pentru a frâna răspândirea virusului.

Leave a Comment