Share

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat

Un mesaj postat în această seară pe site-ul oficial al monarhiei britanice anunță că regina Elisabeta a II-a a decedat în această după-amiază la Balmoral.

„Regina a murit în liniște la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”, este anunțul făcut de monahia britanică pe site-ul oficial.

Odată cu moartea reginei, fiul ei cel mare, Charles, fostul prinț de Wales, va conduce țara în doliu ca nou rege și șef de stat.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a decedat la vârsta de 96 de ani, după ce a domnit 70 de ani.

Familia ei s-a adunat la moșia ei din Scoția, după ce, joi, au crescut îngrijorările cu privire la sănătatea reginei. Toți copiii Elisabetei au călătorit la Balmoral, lângă Aberdeen, după ce medicii au pus-o pe regină sub supraveghere medicală.

Elisabeta a II-a a urcat pe tron ​​în 1952 și a fost martoră la schimbări sociale majore.

  • Elizabeta s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham.
  • Ea a devenit moştenitoare atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.
  • S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.
  • Ea a urcat pe tron la moartea tatălui său, la 6 februarie 1952. În momentul decesului tatălui ei, Elisabeta se afla în Kenya într-un turneu regal. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată.
  • Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministrul britanic.
  • Ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei sale, au fost 14 preşedinţi americani, şi i-a întâlnit pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.
  • La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind cel mai longeviv monarh al ţării, într-o succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.
  • Elisabeta rămâne regina a 15 regate: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine şi Tuvalu.
  • Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină – cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii sale – la 6 februarie 2022

Mesaj al Casei Regale a României

Familia Regală a României şi-a exprimat „marea durere” la vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

„Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, a transmis biroul de presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei.

Leave a Comment