Share

Poveste de succes: Românul care face volane pentru Mercedes-Benz, Porsche, Audi sau Volkswagen

Valeriu Trip, românul care în ianuarie 1995 exporta primele volane îmbrăcate în piele către Takata Petri, a inaugurat prima sa uzină modernă în care vor fi produse peste 3.000 de volane pe zi pentru mărci precum Jaguar, Mercedes-Benz, Porsche, Audi, Volkswagen, Lancia, Fiat, Ford, Honda, Toyota sau Volvo.

În Parcul Industrial Eurobusiness II, din Oradea a fost inaugurată ieri o fabrică de volane modernă desfășurată pe 7.000 de metri pătraţi, la construcția căreia au fost utilizate fonduri europene. Noua unitate de producție aparține companiei Valtryp fondată în urmă cu 25 de ani de omul de afaceri român Valeriu Trip.

Conform antreprenorului, lucrările la noua fabrică au început în martie 2018, iar constructorul care a câştigat licitaţia, deși avea ca termen de finalizare luna martie a anului viitor a reușit să termine lucrările cu şase luni mai devreme. Valoarea totală a proiectului este de 11,6 milioane de lei, iar cofinanţarea de la UE este de 3,3 milioane de lei, de la FEDR prin POR 2014-2020.

Mândru de noua sa facilitate de producție, Valeriu Trip, căruia îi place să spună că este proprietarul primei firme din industria auto cu capital 100% românesc, a anunțat că numărul de angajați pe care îi va avea în subordine va crește de patru ori, de la cei 140, la aproape 600. Asta pentru că estimează o capacitate de producție de circa 3.000 – 3.500 de volane pe zi. Și nu orice fel de volane. Valtryp produce de ani buni doar volane îmbrăcate în piele pentru vehicule ale unor mărci premium sau vârfuri de gamă ale brandurilor de volum.

Poveste cu volane auto

Intrarea lui Valeriu Trip în afacerea volanelor a avut loc pe 18 octombrie 1994, atunci când a avut primele discuții cu reprezentanții Takata Petri, mare producător de componente auto. După nici trei luni, în ianuarie 1995, erau exportate către noul partener primele volane îmbrăcate în piele și, cum calitatea produselor era foarte apreciată contractul s-a extins de la un an la altul. Pe atunci, Trip realiza volanele în propria casă, însă s-a văzut nevoit rapid să închirieze un spațiu pe strada Sovata din Oradea, pentru a putea crește capacitatea de producție la 300 de volane pe zi. Cum comenzile au devenit din ce în ce mai mari, în anul 2000 a fost achiziţionat un spaţiu nou, mai mare, pe strada Constantin Tănase, acolo unde erau produse zilnic aproape 1.500 de volane.

„De câte ori plecam în străinătate şi vedeam fabricile acelea frumoase de acolo, mă întrebam când voi putea face şi eu aşa ceva în ţara mea? Doamne, mă rugam, ajută-mă să pot face în ţara mea o fabrică la fel de bună ca a lor, dacă nu chiar şi mai bună”, își amintește antreprenorul.

Iar oportunitatea a apărut o dată cu înfiinţarea Parcului Industrial Eurobusiness II din Oradea, unde, în iulie 2013, firma a semnat un contract de concesionare a 7.000 de metri pătraţi de teren, iar în martie 2017 a semnat contractul pentru accesarea de fonduri europene.

Acum, recrutarea de personal pentru noua fabrică se află în plină desfășurare. Conform oficialilor Valtryp, procesul se derulează „din om în om, prin angajaţii actuali. Conducerea fabricii a aflat de la directorul AJOFM despre iminenta închidere a unei fabrici de pantofi în oraşul bihorean Aleşd, cu desfiinţarea a aproape 460 de locuri de muncă. Oportunitatea nu a fost lăsată să treacă și oamenilor de acolo li s-a făcut oferta de a se angaja la noua unitate de producție pentru volane. În jur de 280 dintre angajații de la Aleșd s-au înscris pentru viitorul job din Oradea. Pentru școlarizarea lor și a altor viitori lucrători, oficialii Valtryp au creat un atelier de specializare în vechiul sediu al firmei.

Pentru noua unitate de producţie, firma a reuşit să angajeze un tânăr bihorean jurist cu studii în Anglia, care a primit salariu mult mai bun decât în Regat „numai ca să rămână acasă”. La fel a fost angajată şi o absolventă de filologie, orădeancă, pentru secretariat, relaţia cu presa etc. „Aş dori ca toţi antreprenorii ca mine să angajeze cel puţin un tânăr absolvent de facultate. Aşa tinerii noştri nu s-ar mai duce în străinătate”, a declarat Valeriu Trip.

Anul trecut, firma Valtryp a avut o cifră de afaceri de 2,6 milioane de euro, în creștere de la 2,1 milioane de euro în 2017. În același timp, profitul net a crescut de la 659.738 de euro până la 840.780 de euro. În timp ce afacerile companie s-au dublat în 2018 față de 2013 (1,2 mil. euro), profitul s-a majorat de patru ori (în 2013 era de 221.169 euro).

Citește și:

Leave a Comment