Share

O pictură de Rubens, considerată pierdută, va fi scoasă la licitație de casa Sotheby’s

O pictură de Peter Paul Rubens despre care s-a crezut timp de 200 de ani că este pierdută sau că a a fost atribuită greşit ar putea deveni una dintre cele mai scumpe opere ale vechilor maeştri după ce va fi vândută la licitaţie anul viitor.

„Salome Presented With the Head of John the Baptist” a fost redescoperită în 1998 şi va fi scoasă la licitaţie de Sotheby’s în ianuarie. A fost realizată cu aproximaţie în anul 1609, când artistul a revenit în Flandra natală dintr-un sejur în Italia.

Tabloul înfăţişează povestea moralizatoarea a Salomeei, populară în secolul al XVII-lea graţie mesajului său care îndemna oamenii să se ferească de femeile viclene şi puternice, şi „explorează fără teamă dinamicile violente şi sexuale ale naraţiunii biblice asemenea unei secvenţe dintr-un film de Martin Scorsese dinainte de inventarea cinemaului”, potrivit lui Keith Christiansen, curator emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York. ”Este genul acela de pictură pe care dacă o vezi nu o mai uiţi”.

Pictura este din acelaşi an cu o altă capodoperă a lui Rubens vândută de Sotheby’s în 2002, ”Massacre of the Innocents”, care a fost la vremea respectivă cea mai valoroasă operă de artă vândută în lire sterline şi cel mai scump tablou al vechilor maeştri, vândut la licitaţie pentru 50 de milioane de lire sterline. Tabloul care o înfăţişează pe Salomeea este estimat cu precauţie la 31 de milioane de lire sterline, iar entuziasmul licitatorilor este ridicat.

„«Salome Presented With the Head of John the Baptist» este unul dintre cele mai intense picturi realizate vreodată de Rubens”, a spus George Wachter, preşedintele Sotheby’s. ”Nu este imens, dar cu toate acestea te copleşeşte cu totul în momentul în care îl vezi, atât datorită puterii şocante a subiectului, cât şi a strălucirii sale tehnice absolute.”

„Asemenea «Massacre of the Innocents», care a doborât toate recordurile în 2002, este una dintre picturile-cheie pe care Rubens le-a realizat după ce a revenit din Italia. Explodând de energie creativă, s-a apucat de ceea ce avea să devină trei dintre marile sale capodopere: «Samson and Delilah», aflat la National Gallery din Londra, «Massacre of the Innocents», care în prezent se află la Galeria de Artă din Toronto şi pictura aceasta pe care o vom vinde în ianuarie”, a mai spus el.

„Salome Presented With the Head of John the Baptist” face parte dintr-o serie de 10 lucrări din colecţia lui Rachel Davidson şi Mark Fisch, lot care poate fi considerat cel mai frumos grupaj de picturi ale vechilor maeştri scoase vreodată la licitaţie din istoria recentă.

Tablourile sunt toate capodopere baroce, iar printre picturile licitate se mai numără „Jacob Mourning Over Joseph’s Bloodied Coat” de Guercino, „Judith and Holofernes” de Giulio Cesare Procaccini, lucrări importante de Bernardo Cavallino şi Valentin de Boulogne, precum şi cea de-a treia pictură din faimoasa colecţie Sauli, semnată de Orazio Gentileschi, celelalte două fiind la Getty Museum. Împreună, cele 10 opere baroce sunt estimate la circa 60 de milioane de dolari. Licitaţia va avea loc la New York, iar picturile vor fi expuse la Londra în decembrie.

Unul dintre membrii consiliului de administraţie al Met, Fisch a contribuit la unele dintre cele mai importante achiziţii ale muzeului. A fost de asemenea prieten cu Lucian Freud, căruia îi împrumuta tablouri pentru studiu şi inspiraţie.

„Ceea ce distinge colecţia Fisch Davidson este nivelul susţinut de calitate a picturilor, la care se adaugă disponibilitatea de a accepta subiecte puternice, pe care alţi colecţionari le-ar găsi dificile”, a spus Christiansen.

„Nu e nimic timid la aceste picturi… Sunt picturi baroce care vorbesc cu o voce contemporană. Modernitatea lor constă în dimensiunile penetrante, psihologice, combinate cu simţ dramatic, realizat cu o pensulă uimitor de descriptivă”.

Leave a Comment