Share

Obiecte personale ale lui Givenchy, vândute la licitație cu 114 mil. euro

Casa de licitații Christie’s a anunțat că mai multe obiecte din colecţia personală a celebrului creator de modă francez Hubert de Givenchy au fost vândute cu peste 114 milioane de euro.

Aproximativ 800 de loturi principale, care au variat de la tablouri şi sculpturi ale unor mari maeştri ai artei la mobilier excepţional Régence din secolul al XVIIII-lea, au fost propuse la vânzare în cadrul acestei licitaţii, care s-a desfăşurat timp de patru zile în perioada 14-17 iunie.

Alte două licitaţii, care se desfăşoară online şi vizează 478 de loturi de mai mică importanţă, se vor încheia joi.

Licitaţia organizată în format fizic a generat încasări totale de 114,4 milioane de euro, depăşind de peste două ori pragul inferior al intervalul estimativ (50 milioane de euro). Totodată, au fost stabilite 19 noi recorduri mondiale de preţ pentru obiecte de mobilier clasic care le-au aparţinut lui David Roentgen, Domenico Piola şi Piero Dorazio, a precizat casa Christie’s într-un comunicat.

Lotul-far, „La Femme qui marche”, de Alberto Giacometti, a fost vândut cu 27 de milioane de euro, devenind cea mai scumpă operă de artă vândută la licitaţie în Franţa de la începutul acestui an şi stabilind totodată un record de preţ pentru o lucrare din perioada suprarealistă a artistului elveţian.

Douăzeci de loturi din colecţia Givenchy au fost vândute cu preţuri de peste 1 milion de euro, iar cinci dintre ele au depăşit pragul de 5 milioane de euro (create de Joan Miro, Pablo Picasso şi două candelabre atribuite lui Pierre-Philippe Thomire).

Cumpărători din lumea întreagă au participat la această licitaţie, iar 57% dintre ei proveneau din Europa şi Orientul Mijlociu, 30% de pe continentul american şi 12% din Asia.

Leave a Comment