Share

Tablou din 1520, vândut la licitație cu 2,8 mil. euro

Un tablou reprezentând un înger, pictat în anul 1520, a fost vândut cu 2,8 milioane de euro la o licitaţie organizată vineri în oraşul Toulouse din sud-vestul Franţei, spre marea surpriză a proprietarilor săi.

Lucrarea pictorului german Bernhard Striegel (1460-1528) se afla într-un teanc de tablouri depozitate pe un pat într-un apartament din Toulouse, a dezvăluit Pauline Maringe, comisar al casei de licitaţii Artpaugée.

Conform AFP, la finalul unui inventar realizat de o companie de asigurări în vara anului 2021, proprietarii picturii au solicitat o estimare a valorii sale.

„Când am văzut acest tablou, el se afla într-o stare de conservare excepţională pentru o pictură care a traversat cinci secole. Am încredinţat-o expertului nostru, care a autentificat-o”, a adăugat Pauline Maringe.

Întrebată dacă noul proprietar al lucrării este Muzeul Luvru din Abu Dhabi, care a achiziţionat recent „geamănul” tabloului, experta franceză a răspuns preferat să menționeze că noul proprietar „nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea, este o instituţie”.

„Cei doi îngeri sunt, după cum se pare, fragmente din acelaşi panou-cadru. Nu se ştie unde se găseşte partea centrală”, a adăugat ea.

Suma cu care a fost vândut acest tablou, intitulat „L’Ange thuriferaire vetu d’une tunique jaune”, a depăşit cu mult estimările specialiştilor, cuprinse între 600.000 şi 800.000 de euro.

În acea familie, care face parte din burghezia din Toulouse, tabloul era transmis din generaţie în generaţie şi a fost redenumit „L’ange protecteur de la famille” („Îngerul protector al familiei”). Membrii familiei franceze ştiau că lucrarea reprezenta un tablou de valoare, dar nu bănuiau că era vorba despre o operă excepţională.

Primele însemnări despre acest tablou datează în Franţa din 1816, când cele două picturi în oglindă au fost separate. Bernhard Striegel a fost pictorul portretist al împăratului Maximilian I al Sfântului Imperiu Roman, care a trăit între anii 1459 şi 1519.

Citește și:

Leave a Comment