Share

Cum au reușit grecii să-i protejeze pe cei care riscă să își piardă casele din cauza întârzierii ratelor la bancă

Comisia Europeană a aprobat schema de protecţie a reşedinţei primare, introdusă de autorităţile din Grecia pentru a veni în sprijinul celor care riscă să îşi piardă casele din cauza faptului că întâmpină dificultăţi la plata ratelor la creditele ipotecare. Executivul comunitar a apreciat că schema nu încalcă prevederile comunitare privind acordarea de ajutoare de stat.

Schema, care dispune de un buget anual de aproximativ 132 milioane de euro, impune criterii stricte de eligibilitate cu privire la valoare reşedinţei primare şi veniturile debitorilor pentru a se asigura că se concentrează doar pe cei care au cu adevărat nevoie de sprijinul statului.

Debitorii eligibili pot primi un grant din partea guvernului care corespunde cu 20 până la 50% din valoarea ratei lunare, în funcţie de veniturile lor, atât timp cât reiau plata ratelor. Dacă debitorul încetează să îşi mai plătească ratele, băncile pot demara procedurile de executare silită în cazul proprietăţii.

„Comisia a ajuns la concluzia că, în ceea ce priveşte persoanele fizice, inclusiv cele care au o activitate economică, măsură nu implică niciun ajutor de stat”, a subliniat Executivul comunitar. De asemenea, în condiţiile în care toate băncile greceşti participă la această schemă, măsură nu creează discriminări în rândul băncilor şi va ajuta la reducerea poverii creditelor neperformante din sectorul bancar din Grecia.

Băncile din Grecia se luptă cu credite neperformante în valoare de aproximativ 80 de miliarde euro, o moştenire a crizei financiare care a şters un sfert din Produsul Intern Brut al Greciei şi a dus rata şomajului la un nivel record de 28%.

„Schema este bine ţintită şi limitată în timp şi domeniu de aplicare, aşa cum cer regulile UE”, susţine Comisia.

Leave a Comment