Share

Șeful Autorității Electorale Permanente: Vom cere autorităţilor locale autorizaţiile pentru afişele electorale

Constantin Florin Mituleţu-Buică. preşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP) a anunțat că instituția va cere autorităţilor publice locale toate autorizaţiile prin care s-a permis afişajul din perioada preelectorală.

„Zilele următoare, vom demara o acţiune, ca în anul 2016, prin care vom cere autorităţilor publice locale toate autorizaţiile pentru aceste afişe electorale pe care le-au pus pe spaţiul public, să spunem aşa, din preelectoral”, a precizat Mituleţu-Buică.

El a menţionat că, în acest moment, este o perioadă de precampanie electorală, o etapă de depunere a candidaturilor pentru alegerile prezidenţiale, iar campania electorală începe pe 12 octombrie şi ea trebuie să demareze „în condiţii normale”.

Declarația lui Constantin Florin Mituleţu-Buică vine în contextul dezbaterilor, uneori virulente, cu privire la amplasarea de afișe electorale în afara perioadei de campanie.

La solicitarea LifeNews.ro, președintele AEP declara la finalul lui august că „acțiunile de publicitate sau promovare electorală sunt reglementate de legislația electorală care conține reguli stricte referitoare la formatul materialelor de propagandă electorală, locul în care acestea sunt amplasate și competența birourilor electorale de circumscripție privind modul de desfășurare a campaniei electorale. (…) Legislația electorală se aplică numai acțiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali după începerea campaniei electorale”. Conform oficialuluui, înainte de începerea campaniei „acțiunile preelectorale de publicitate sau promovare politică sunt reglementate de legislația în domeniul publicității, aplicabilă tuturor entităților, inclusiv celor politice”.

Nu este pentru prima dată când politicienii încep campamnia electorală înaintea perioadei legale. Și în martie, cu mai bine de două săptămâni înaintea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, șoselele României erau pline de afișe cu mesaje electorale.

Citește și:

Leave a Comment