Share

Fiat Chrysler a găsit soluția de a „păcăli” normele UE. S-a aliat cu Tesla pentru asta

Fiat Chrysler Automobiles NV (FCA), grupul italo – american din industria auto, a decis să plătească mai multe sute de milioane de euro constructorului american de automobile electrice Tesla Inc pentru ca vehiculele electrice Tesla să fie contabilizate în flota Fiat Chrysler. Prin această „găselniță” FCA va evita amenzi consistente pentru încălcarea normelor UE privind emisiile poluante.

O portiță lăsată de organismele de reglementare ale Uniunii Europene le permite producătorilor de mașini să îşi contabilizeze la comun emisiile de CO2 în interiorul grupului. De exemplu, grupul Volkswagen poate unifica emisiile de CO2 ale autoturismelor VW, Seat şi Skoda cu cele ale autoturismelor Porsche şi Audi. Regulile permit, de asemenea, companiilor rivale să formeze aşa-numite „open pools”, însă până acum niciunul nu a dorit să facă acest lucru.

Potrivit Financial Times, o astfel de măsură ar permite Fiat Chrysler Automobiles să compenseze emisiile de CO2 ale automobilelor sale cu cele ale automobilelor Tesla, reducând astfel cifra medie până la un nivel acceptabil. Începând de anul viitor ţinta UE privind emisiile medii de CO2 pentru autoturisme va fi de 95 de grame per kilometru.

Conform calculelor UBS, anul trecut emisiile medii de CO2 pentru autoturismele FCA au fost de 123 de grame per kilometru, UBS avertizând că grupul italian prezintă cel mai mare risc de neîndeplinire a ţintei cerute de UE. La rândul lor, analiştii de la firma de consultanţă Jefferies estimează că grupul Fiat Chrysler Automobiles riscă amenzi de peste două miliarde de euro în anul 2021, când noile ţinte vor deveni lege.

„Pentru Europa, este pentru prima dată când producători complet separaţi îşi pun la comun emisiile sub forma unei strategii viabile din punct de vedere comercial. Odată ce ai înfiinţat un «open pool» acesta rămâne valabil pentru mai mulţi ani” a declarat Julia Poliscanova, director la grupul de lobby Transport & Environment.

Financial Times susţine că într-o declaraţie publicată pe site-ul Comisiei Europene, FCAar fi pus la punct un „open pool” cu Tesla în data de 25 februarie, astfel încât automobilele Tesla vor fi numărate în flota de autoturisme a FCA care include mărcile Alfa Romeo, Jeep şi Maserati. În acelaşi document se arată că rivalii japonezi Mazda şi Toyota vor forma şi ei un „open pool”.

Fiat Chrysler Automobiles intenţionează să vândă vehicule hibride şi electrice în viitor, însă în prezent este considerat în urma altor constructori auto pe acest segment de piaţă. Vânzările sale reduse de automobile electrice ar face imposibil pentru FCA să respecte normele UE fără un acord cu Tesla.

Citește și:
Surprizele neplăcute ale WLTP: Emisiile de CO2 au crescut, iar România și Dacia s-au aliniat trendului

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment