Share

Designul viitoarei generații Dacia Duster îl va copia pe cel al lui Bigster

A treia generație Dacia Duster va avea un design foarte apropiat de cel al modelului Bigster, cele două viitoare SUV-uri ale mărcii românești împărțind majoritatea echipamentelor.

Mai sunt doar câteva zile până când Dacia va prezenta un ușor face-lift al SUV-ului Duster. Menit să îi susțină atractivitatea până în 2024, acesta se va rezuma însă la mici detalii stilistice, un sistem de infotainment actualizat și posibilitatea de a fi comandat cu transmisie EDC.

Așa cum ați aflat deja de la LifeNews.ro, fiind vorba doar despre un facelift și nu despre o nouă generație, designerii au ales să îi adauge doar câteva tușe în partea frontală și să înglobeze cât mai armonios blocurile optice asemănătoare cu cele deja existente pe modelele Logan și Sandero.

Acest pas natural în ciclul de viață al unui vehicul va fi însă urmat de o schimbare radicală a SUV-ului care a devenit un adevărat best-seller al mărcii Dacia. Conform presei franceze, a treia generație Dacia Duster va ajunge pe piață în 2024 și nu va fi altceva decât un frate mai mic al modelului Bigster care va intra în vânzare un an mai târziu. Mai mult chiar, jurnaliștii l`Argus numesc lansarea de peste trei ani a noii generații Dacia Duster o adevărată „revoluție”.

Auzită mult prea des în ultima vreme în industria auto, ideea de „revoluție” reflectă de puține ori realitatea însă, dacă informațiile jurnaliștilor francezi sunt corecte, Duster 3 va fi „regele schimbării”, un exponent de frunte al programului Renaulution prezentat de șeful grupului francez, Luca de Meo.

Citește și:
– Câți bani câștigă cei mai puternici importatori de mașini din România

Denumit intern P1310, SUV-ul Dacia Duster 3 va asamblat pe platforma CMF-B a grupului Renault, aceeași utilizată acum în cazul Sandero și Logan. Grație noii baze tehnologice, mașina va putea fi dotată, pe lângă motoare convenționale alimentate cu benzină, cu sisteme de propulsie hibride sau chiar hibride cu încărcare la priză (PHEV). În privința acestei ultime variante de propulsie, francezii încă își evaluează opțiunile în încercarea de a menține prețul cât mai redus. Cert este că a treia generație Duster nu va avea propulsoare diesel, iar printre motoarele alimentate cu benzină se va regăsi și un complet nou 1.2 TCe căruia îi poate fi atașat un motor electric.

Dacia Duster 3, micul Bigster

În privința designului, viitorul Duster 3 va împărți majoritatea caracteristicilor cu Bigster. De altfel, informațiile aflate de jurnaliștii francezi până în prezent sugerează faptul că, având aceeași bază tehnologică (CMF-B) – în cazul Bigster cu o extindere mai mare a consolei din spate (la fel ca în cazul Sandero – Logan), o parte frontală aproape identică și aceleași echipamente de comandă și control, ambele viitoare SUV-uri Dacia vor semăna izbitor. În speță, Bigster va fi o variantă alungită a lui Duster astfel încât primul să poată găzdui șapte persoane în timp ce al doilea doar cinci.

Înfrățirea dintre Duster 3 și Bigster este justificată și dacă avem în vedere intenția Renault de a menține prețul ambelor modele Dacia cât mai redus. Și, dacă avem în vedere că despre Duster încă nu se știe clar dacă va avea sistem de propulsie plug-in hybrid, o utilizare a acestuia pentru Bigster pare o soluție logică.

Citește și:

Dacia Bigster

Leave a Comment