Share

Coniacul, vedeta exporturilor de vinuri şi băuturi spirtoase ale Franței

Vânzările mondiale de coniac franţuzesc, stimulate de cererea venită de pe piaţa americană, au înregistrat al cincilea an consecutiv de creştere, atât ca valoare (+6,9%) cât şi ca volum (+2,5%), a anunţat luni Biroul naţional interprofesional al coniacului din Franţa (BNIC).

Un număr total de 211,1 milioane sticle de coniac franţuzesc au fost exportate, reprezentând aproape 98% din producţia de coniac a Franţei, pentru o cifră de afaceri de 3,4 miliarde euro în sezonul 2018-2019 (care a început la 1 august 2018 şi s-a încheiat la 31 iulie 2019), a precizat organismul interprofesional al coniacului care a subliniat că este responsabil pentru o mare parte din excedentul comercial înregistrat de Franţa la capitolul vinuri şi băuturi spirtoase. Potrivit BNIC, coniacul este responsabil pentru un sfert din valoare totală a exporturilor Franţei de vinuri şi băuturi spirtoase.

La fel ca şi în anii precedenţi, principala piaţă pentru coniacul franţuzesc este America de Nord, care a importat 97,7 milioane sticle, sau 46% din vânzările totale de coniac. În termeni de valoare, exporturile de coniac franţuzesc spre zona NAFTA au crescut cu 17,6% iar în termeni de volum s-a înregistrat o creştere de 8,8%. Din cele 97,7 milioane de sticle de coniac franţuzesc exportate spre America de Nord, 94,3 milioane sticle sau 45% din exporturile totale au mers spre SUA.

Exporturile spre Europa au scăzut cu 6,4% în valoare şi cu 4,6% în volum, în pofida dinamismului înregistrat pe piaţa din Europa de Est. Scăderea este una semnificativă în special în cazul vânzărilor spre Marea Britanie şi Germania, care reprezintă a patra respectiv a şasea piaţă pentru coniacul franţuzesc.

Livrările spre Asia de Est au reprezentat 28% din exporturi, sau 60 milioane sticle, în scădere uşoară (1,5%) în termeni de volum dar în creştere cu 1,8% în termeni de valoare a exporturilor. Situaţia este inversă în cazul vânzărilor de coniac pe piaţa din Franţa, care au crescut cu 9,3% în termeni de volum dar au scăzut cu 23,8% în termeni de valoare.

Pentru a putea răspunde la creşterea cererii, Biroul naţional interprofesional al coniacului (BNIC) intenţionează ca pe parcursul următorilor trei ani să achiziţioneze o suprafaţă de 10.000 de hectare de vie, astfel încât capacitatea va ajunge la 86.000 de hectare de vie.

Leave a Comment