Share

Companiile chineze au exportat masiv pentru a evita, temporar, taxele lui Trump

Exporturile chineze au înregistrat o creștere cu 12,4% în ritm anual în luna martie, mult prognozele analiştilor care mizau pe un avans cu doar 4,6%. Companiile și-au creat astfel stocuri pentru a evita, temporar, plata taxelor impuse de administrația americană.

Exporturile chineze au înregistrat un salt de 12,4% în ritm anual în luna martie, arată datele oficiale publicate luni, care scot în evidenţă o creştere puternică a livrărilor cu puţin timp înainte de intrarea în vigoare a taxelor vamale impuse de administrația lui Donald Trump.

Conform AFP, cifrele oficiale depăşesc cu mult prognozele analiştilor, care mizau pe un avans al exporturilor Chinei de 4,6% în luna martie. În total, luna trecută, exporturile chineze s-au cifrat la 313 miliarde de dolari, potrivit datelor furnizate de Administraţia vamală chineză. Comparativ, în perioada ianuarie-februarie anul curent, exporturile Chinei au crescut cu doar 2,3%.

Autorităţile de la Beijing şi-au fixat pentru acest an un obiectiv ambiţios de creştere a PIB cu 5%. Acest obiectiv este în prezent pus sub semnul întrebării de tarifele vamale colosale impuse de administraţia preşedintelui american Donald Trump la majoritatea produselor chineze, o măsură care riscă să declanşeze un război comercial între primele două economii ale lumii.

Anticipând taxele vamale suplimentare, exportatorii chinezi au expediat luna trecută spre SUA bunuri în valoare de 40,1 miliarde de dolari, o creştere de 9% comparativ cu situaţia din luna martie a anului trecut.

„Producătorii s-au grăbit să își expedieze mărfurile spre SUA”, subliniază Julian Evans-Pritchard, analist la Capital Economics. Însă acesta a adăugat că „exporturile ar urma să se diminueze în cursul lunilor şi trimestrelor următoare”.

În paralel, importurile chineze au scăzut cu 4,3% în ritm anual în luna martie, ceea ce semnalează un consum intern în continuare slab.

Cea de-a doua economie a lumii se confruntă în continuare cu o criză persistentă în sectorul imobiliar şi cu o încredere redusă a gospodăriilor, ceea ce afectează consumul. Aceste dificultăţi interne au fost compensate până acum de exporturile viguroase, care în prezent sunt însă ameninţate de agravarea tensiunilor comerciale cu Washingtonul. Trump a impus taxe de 10% la toate importurile chinezeşti în SUA, începând cu 4 februarie 2025, urmate apoi de alte taxe de 10% în luna martie. Cele mai noi taxe americane, care au majorat taxele aplicate importurilor din China la 145%, au provocat reacţia Beijingului care a majorat taxele la bunurile importate din SUA la 125%.

În contextul acestor provocări externe, Partidul Comunist chinez vrea să facă din consumul intern unul dintre noile motoare de creştere economică a ţării. Liderii chinezi au anunţat încă de anul trecut o serie de măsuri de relansare a economiei, în special o reducere a dobânzilor de referinţă şi o majorare a plafonului de îndatorare a administraţiilor locale.

„După un început de an lent, cererea internă începe să se redreseze, graţie unei noi intensificări a sprijinului bugetar”, subliniază Julian Evans-Pritchard. Însă acesta avertizează că excedentul comercial chinez va continua să reprezinte o sursă de tensiuni cu numeroşi parteneri comerciali ai Chinei.

În acest context, „va fi nevoie de un miracol pentru atingerea obiectivului de creştere economică de 5%”, este de părere Sarah Tan, economistă la Moody’s Analytics.

Leave a Comment