Share

UPDATE Peste 15.000 de persoane protestează în Piața Victoriei

Numărul persoanelor participante la mitingul din Piaţa Victoriei, reeditând protestul diasporei de anul trecut, a trecut, la ora 21.00, de 15.000, potrivit unor estimări neoficiale. Tot mai mulți protestatari sosesc în Piața Victoriei.

Numărul persoanelor care se strânseseră sâmbătă, la ora 20, în Piaţa Victoriei din Capitală reeditând protestul diasporei de anul trecut, a trecut de 5.000, potrivit unor estimări ale forţelor de ordine. Alte estimări vorbesc despre 8.000, până la 10.000 de persoane

Manifestanților li s-a alăturat, după ora 19,30, un grup format din circa 150 de oameni care au participat la un marş pornit din Piaţa Revoluţiei, de la sediul Ministerului de Interne. Pe măsură ce temperatura – care astăzi a atins în București 35 de grade Celsius – scade, tot mai mulți manifestanți sosesc în fața clădirii Guvernului.

Oamenii adunaţi în Piaţa Victoriei poartă pancarte cu diverse mesaje şi steaguri ale României şi ale Uniunii Europene, cer demisia Guvernului, au fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria sunt ţinta altor scandări ale protestatarilor. Se strigă: „Demisia!”, „Hoţii!”, „Jandarmeria apără hoţia!”, „PSD, ciuma roşie!”

„Fără penali în funcţii publice”, „Corupţia ucide!”, „România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie” – sunt alte câteva dintre mesajele afişate în piaţă. Manifestanţii au început să se adune în Piaţa Victoriei de la orele prânzului.

Un alt grup s-a adunat, sâmbătă după-amiază, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne. Ei au afişat în apropiere mai multe portrete cu politicieni şi şefi din Jandarmerie pe care îi consideră vinovaţi pentru violenţele de la protestul din 2018 şi pentru faptul că nu a fost rezolvat dosarul „10 august” legat de acele evenimente.

Între grupul mare de protestatari şi sediul Guvernului, traficul rutier se desfăşoara, la ora 20.00, normal., însă după această oră traficul a fost complet închis.

Davide Martello și pianul său, în Piața Victoriei

Pianistul german de origine italiană Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume sau unde au avut loc tragedii, printre care Istanbul, Battaclan, Euromaidan sau Afganistan, a ajuns sâmbătă seara cu pianul său în Piaţa Victoriei.

Davide Martello şi-a anunţat această intenţie de a veni la Bucureşti şi de a susţine protestul în urmă cu câteva zile, într-o postare pe Facebook, în care îşi cerea scuze pentru anularea concertelor din Germania.

„Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene”, a transmis atunci Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Pianistul a mai fost la Bucureşti pentru un concert la o lună de la protestul din 10 august 2018.

UPDATE, ora 21.00: Circulaţia în faţa Palatului Victoria din Capitală a fost blocată, după ce protestatarii s-au apropiat de sediul Guvernului, în prezent fiind acolo peste 15.000 de oameni, potrivit ultimelor estimări.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a precizat că nu au fost înregistrate incidente grave.

Au fost două cazuri de persoane depistate la filtrele de la intrarea în piaţă cu arme albe, iar o a treia persoană cu obiecte pirotehnice. De asemenea, o a patra persoană care a avut o dispută verbală cu forţele de ordine a fost identificată şi amendată.

Acesta le-a mulţumit organizatorilor pentru înţelegerea şi deschiderea de care au dat dovadă.

El a precizat că protestul trebuie să se încheie la ora 22,15, aşa cum a fost programat, şi că le vor pune în vedere acest lucru organizatorilor. Jandarmii vor rămâne în zonă până se eliberează piaţa.

Leave a Comment