Share

Ciolacu: Taxăm profitul băncilor. Companiile vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri. Impozităm averile ilicite

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat în fața Parlamentului că Guvernul va taxa suplimentar profitul băncilor şi va veni cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minimum 1% din cifra de afaceri.

„Acest Guvern nu creşte TVA-ul general. Acest Guvern păstrează la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze. În plus, cum poţi vorbi de austeritate când una dintre principalele măsuri este creşterea salariului minim cu 10%, iar în construcţii cu 12,5%. Să creşti salariul minim pentru 2 milioane de oameni din punctul de vedere al unora este austeritate. Ştiu, este dureros pentru anumite interese economice. Însă toţi trebuie să plătim corect taxele aici, în România. Corect şi echitabil. Trebuie să facem un mediu concurenţial corect, în care fiecare plăteşte în funcţie de cât câştigă. Nici mai mult, nici mai puţin! Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”, a spus Ciolacu, în plenul Parlamentului.

El a adăugat că aceasta este o măsură de echitate, pe care o propune de doi ani, de când era în Opoziţie.

„Marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii româneşti. Avem însă grijă ca investiţiile acestor mari firme să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit. Mai mult, asigurăm echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepţiilor şi privilegiilor fiscale. Sigur că vor fi întotdeauna unii care vor spune că nu este bine. Aşa au spus şi când am reglementat piaţa energiei, iar românii au plătit preţuri normale la facturile de curent şi gaze. Aşa au spus şi când am plafonat preţurile la alimentele de bază. De aceea, vă spun şi acum: măsurile fiscale propuse nu vor distruge nimic. Din contră, vor stimula dezvoltarea României. Repet, ca să fie clar: oamenii obişnuiţi nu vor plăti niciun fel de taxe în plus. Vor fi supraimpozitate însă profitul excesiv, luxul şi viciile”, a mai spus acesta.

Premierul a subliniat că cei care au proprietăţi scumpe, de peste 500.000 de euro, iahturi sau maşini scumpe „este normal să plătească mai mult”.

„De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr şi, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult. Pentru că efectele lor devin probleme majore de sănătate publică. Iar eu nu pot asista nepăsător la distrugerea unor generaţii întregi. Ştiu că, în aceste zile, românii de bună-credinţă se întreabă ce se va întâmpla cu taxele şi impozitele lor, dacă aceşti bani vor fi bine cheltuiţi sau vor ajunge prin vreun portbagaj. Înţeleg aceste îngrijorări ale românilor şi tocmai de aceea, astăzi, de la tribuna Parlamentului, vreau să transmit un mesaj foarte clar pentru toţi cei care sunt în serviciul public, politicieni sau nu. Această guvernare este despre reforme şi economie, despre binele românilor şi dezvoltarea României. Cei care vor să folosească funcţia publică sau politică pentru beneficii personale nu vor fi toleraţi în această guvernare şi nu se vor putea ascunde după carnetele de partid. (…) Eu şi acest Guvern vom avea toleranţă zero faţă de corupţie”, a menţionat Marcel Ciolacu.

Totodată, premierul a menționat că singura cale prin care România se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri.

„Nu sunt adeptul modificărilor fiscale atunci când nu este cazul. Nu am susţinut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză. Nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Cred, însă, că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune, acolo unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un parteneriat cinstit şi real între Guvern şi mediul de afaceri!”, a afirmat Marcel Ciolacu în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Premierul a punctat că amânarea luării măsurilor prin care Guvernul îşi asumă răspunderea până după alegerile electorale de anul viitor nu a reprezentat o opţiune pentru el.

„În ultimele luni de zile, foarte multe persoane mi-au sugerat că nu este momentul acum să luăm aceste măsuri, înaintea unui an electoral fără precedent, cu patru rânduri de alegeri. Că ar fi mai bine să ascundem problemele sub preş şi să amânăm toate aceste măsuri după alegeri. După alegeri, când românii nu mai pot sancţiona prin vot pe nimeni. A nu face nimic pentru că vin alegerile şi nu trebuie deranjat nimeni, nici măcar cei incorecţi, nu este o opţiune pentru mine! A nu face nimic şi doar a da din gură din opoziţie, după ce ai nenorocit bugetul României, iarăşi nu poate fi o opţiune. Eu nu pot şi nu vreau să las o ţară fără opţiuni! De aceea, nu am adoptat varianta comodă în care să nu fac nimic! (…) Nu pot să vin în faţa dumneavoastră şi să vă mint aşa cum aţi fost minţiţi înainte de alegerile din 2009, când vi s-a promis raiul pe Pământ şi apoi v-au fost tăiate salariile şi pensiile! Sunt un om responsabil şi cred că măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare. Chiar dacă ele nu sunt pe placul unora! Chiar dacă cei care au crezut că şmecheria va putea continua la nesfârşit ţipă acum cât pot de tare! Nu, dragi români! Astăzi, se va încheia o etapă din istoria României! Astăzi, se termină cu şmecheria!”, a declarat Ciolacu.

El a adăugat că „toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă”.

„Astăzi, Guvernul pe care îl conduc îşi asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-şi mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiţi, a celor care îşi plătesc corect taxele şi impozitele la stat, iar pe ceilalţi să nu-i deranjeze nimeni! România nu-şi poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze! De astăzi, toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă! Nu poţi fi milionar, dar să plăteşti taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poţi obţine profituri excesive, dar în ţara în care le-ai obţinut să nu plăteşti nimic! La fel cum nu se poate ca simpla prezenţă la serviciu să-ţi dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanţă! Şi, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc îşi asumă şi răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient şi fără legătură cu nevoile reale ale cetăţenilor”, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a susținut și că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită.

„Cu toţii vrem un sistem de sănătate puternic şi accesibil tuturor. Cu toţii vrem un sistem de învăţământ care să ne educe într-adevăr copiii. Cu toţii vrem servicii sociale, unde părinţii şi bunicii noştri să fie îngrijiţi corespunzător. Dar toate acestea costă bani. Şi nu pot fi construite când România are o evaziune fiscală de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro. De aceea, vom creşte masiv amenzile şi vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate nu înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu şi-a plătit corect taxele şi impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educaţie”, a spus Marcel Ciolacu.

El a adăugat că modelul economic „bazat pe privilegii şi facilităţi fiscale” pe care s-a mers până acum nu mai poate continua.

„România nu-şi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei şi o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri. Astăzi avem printre cele mai mici taxe şi impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puţin TVA. Practic, mai mult de o treime nu încasăm! La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit – doar 80%. Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârşit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Aşa nu vom ajunge nicăieri. În ultimii ani s-au dat facilităţi fiscale imense pentru firme şi diverse categorii de angajaţi. Logic, ca urmare a creşterii economice, ar fi trebuit ca şi veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariaţi, pe consumul acestora şi pe investiţiile publice”, a afirmat acesta.

Citește și:

Leave a Comment