Share

China intr─â ├«n lupta pentru cucerirea ÔÇ×comercial─âÔÇŁ a spa╚Ťiului

├Än 2020 ┼či 2021 China va organiza zboruri de testare pentru dou─â rachete spa┼úiale create pentru misiuni comerciale. Acestea vor fi fabricate ├«n cadrul gamei ÔÇ×Smart DragonÔÇŁ pentru a ╚Ťine marele stat asiatic ├«n lupta pentru un loc frunta╚Ö pe noua pia╚Ť─â mondial─â a lans─ârilor de sateli┼úi.

Publicarea calendarului de lansare de către China Rocket Co, o divizie a China Aerospace Science and Technology Corporation, un conglomerat deţinut de statul chinez, a avut loc la două luni după ce prima rachetă reutilizabilă creată de această companie, Smart Dragon-1, ce avea o greutate de 23 de tone, a plasat cu succes trei sateliţi pe orbita Pământului.

Conform Reuters, care citeaz─â Xinhua, China inten┼úioneaz─â s─â lanseze o constela┼úie de sateli┼úi comerciali care s─â ofere servicii diverse, de la internet de mare vitez─â la bordul avioanelor ┼či p├ón─â la monitorizarea transporturilor de c─ârbune. Modelul reutilizabil va permite lans─âri frecvente ale rachetelor chineze ┼či men┼úinerea costurilor la niveluri reduse.

Racheta cu agent de propulsie solid Smart Dragon-2, c├ónt─ârind 60 de tone ┼či av├ónd o lungime total─â de 21 de metri, va fi capabil─â s─â trimit─â o ├«nc─ârc─âtur─â de 500 de kilograme pe orbit─â la o altitudine de 500 de kilometri, au precizat jurnali┼čtii de la Xinhua. Speciali┼čtii se a┼čteapt─â ca un zbor de testare s─â fie organizat anul viitor.

Cu o greutate de 116 tone ┼či o lungime de 31 de metri, racheta Smart Dragon-3, al c─ârei zbor de testare este programat ├«n 2021, va putea s─â transporte pe orbit─â o ├«nc─ârc─âtur─â de 1,5 tone.

În iulie, iSpace, o companie cu sediul în Beijing, a devenit prima firmă privată chineză care a plasat un satelit pe orbită prin intermediul unei rachete proprii.

├Äncep├ónd din 2018, alte dou─â companii chineze de tip start-up au ├«ncercat s─â lanseze sateli┼úi pe orbit─â, ├«ns─â au e┼čuat ├«n tentativele lor.

Citește și:

Leave a Comment