Cele mai scumpe ceasuri din lume (3). Creații incredibile de la Greubel Forsey, Richard Mille și A. Lange & Söhne
Așa cum am promis, revenim cu prezentarea altor ceasuri ale căror prețuri depășesc plafonul de 1 milion de dolari. Dacă până acum ați aflat detalii despre Hublot Classic Fusion Haute Joaillerie „1 Million”, Roger Dubuis Excalibur Quatuor, Jaeger-LeCoultre Hybris Mechanica à Grande Sonnerie și Vacheron Constantin Tour de I’Ile, de această dată a venit rândul altor piese spectaculos de complicate și de… scumpe.
Sunt puțini cei care au văzut vreodată un ceas de lux care intră în categoria pieselor de peste 1 milion de dolari. Mult mai puțini sunt cei care atins o astfel de piesă. Iar cei care își permit să poarte așa ceva la mână sunt doar câțiva și fac parte cu siguranță din categoria celor mai bogați oameni din lume.
Pare o nebunie să achiziționezi un ceas care are un preț de peste 1 milion de dolari. Cu toate acestea, piesele care costă atât de mult sunt cumpărate – la fel ca în cazul mașinilor – încă înainte de a fi prezentate pe piață. Asta pentru că există colecționari pentru care exclusivismul este mai important decât orice pe lume, iar un ceas care costă peste 1 mil. USD nu poate fi decât unul extrem de rar. Iată alte două dintre cele opt opere de artă care fac cinste titulaturii „haute horlogerie” (ceasornicărie de înaltă clasă) și, mai mult decât atât, îl fac chiar și pe un șeic arab să cântărească de mai multe ori înainte de a plăti prețul cerut.

Greubel Forsey Art Piece 1
Grebel Forsey Art Piece 1 a fost dezvăluit în 2013 la cunoscutul salon de ceasuri SIHH (Salon Internationale de la Haute Horlogerie) și a intrat rapid în eșalonul superior al celor mai scumpe ceasuri produse vreodată, cu un preț de 1,5 milioane CHF (aproximativ 1,6 milioane de dolari). Principalele elemente care scot în evidență această piesă uimitoare sunt, pe lângă materialele prețioase din care este realizată, nanosculptura realizată pe coroană de artistul Willard Wigan precum și turbillonul înclinat.

Richard Mille RM 56-01 și RM 56-02 Sapphire
Tot la SIHH 2013, într-o perioadă în care industria producătoare de ceasuri de lux se lupta în special pe terenul luxului orbitor, a fost prezentat modelul Richard Mille RM 56-01. Carcasa transparentă realizată din safir și provocările tehnice depășite de maeștri ceasornicari pentru a pune la punct o astfel de piesă au ridicat prețul produsului final la nu mai puțin de 1,85 milioane de dolari. La vremea respectivă această sumă era uimitoare chiar și pentru Richard Mille, casă care a livrat de-a lungul timpului mai multe piese cu prețuri care au depășit șase zerouri.
Și, pentru că nu părea suficient, un an mai târziu, la SIHH 2014, Richard Mille a prezentat o variantă chiar mai spectaculoasă și, desigur, mai scumpă a acestui ceas. Denumit RM 56-02 Sapphire, noul produs prelua carcasa din safir a RM 56-01, dar ducea măiestria tehnică mult mai departe. Mecanismul are la bază o placă realizată din titan care este suspendată în carcasă prin utilizarea unor fire împletite a căror grosime nu depășește 35 mm. Aceste „cabluri” sunt prinse de carcasă prin zece scripeți. Un clichet miniatural, vizibil în dreptul orei 9, controlează tensiunea din cabluri. În ciuda aparentei „sensibilități” a acestui ceas, el este rezistent până la adâncimi ale apei de 30 de metri. Richard Mille Tourbillon RM 56-02 Sapphire este o ediție limitată la doar 10 bucăți, acestea fiind vândute cu impresionantul preț de 2.020.000 USD.

A. Lange & Söhne Grand Complication
Fenomenala piesă creată în 2014 de Richard Mille nu este singurul ceas care depășește prețul de două milioane de dolari. Un an mai devreme, în 2013, casa germană de ceasuri de lux A. Lange & Söhne prezentase acum faimosul Grand Complication. Cu un preț de aproape 2,5 milioane de dolari, acesta este, deocamdată, cel mai scump ceas din lista noastră. Iar prețul este justificat de înglobarea unor complicații precum „grand sonnerie” și „petit sonnerie” alături de „minute repeater”, „flying seconds”, cronograf și calendar perpetuu cu afișarea fazelor lunii. Pentru cunoscători, o astfel de alăturare de complicații este suficientă pentru a justifica prețul exorbitant, însă este bine să menționăm că realizarea unui astfel de ceas poate fi făcută de un singur ceasornicar, acesta având nevoie de aproape un an pentru a duce sarcina la bun sfârșit.
A. Lange & Söhne Grand Complication este compus din 876 de piese lucrate manual, are șapte complicații și îndeplinește 14 funcții. În ceasornicărie, o funcție este tot ceea ce îndeplinește o sarcină. O complicație este orice creație care face mai mult decât să arate orele, minutele și secundele.