Share

ANPC sancționează Altex: „Peste 1000 de produse cu abateri de preț”

ANPC a anunțat în această seară că a verificat modul în care se derulează perioada cunoscută de marele public drept „Black Friday”. Au fost depistate peste 1000 de produse cu abateri de preț pe siteul Altex.

Conform Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), sub coordonarea Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov a desfășurat, în ultimele zile o verificare a mediului online, în ceea ce privește modul în care se derulează perioada cunoscută de marele public drept „Black Friday” – un vârf al promoțiilor anuale.

Astfel, în data de 9 noiembrie 2021, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preț, fără a aplica reducerile din prețul de referință (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus). Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preț, afișate pe site.

Altex, sancționat cu amendă de 50.000 lei

Oficialii ANPC notează că reprezentanții Altex au afirmat cu ocazia discuțiilor pe acestă temă că ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e. Foarte grav, acest detaliu dezvăluie că practica menționată nu este aferentă doar magazinului online menționat, ci și altor actori din piață.

Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.

ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de „reducere de preț” neconformă.

De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri.

Citește și:

Leave a Comment