Share

Consiliul Concurenței a amendat eMag, Flanco, Altex și Serom pentru practici neconcurențiale

Consiliul Concurenţei a anunțat că a sancționat companiile Serom, Dante International S.A. (eMag), Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A cu 123 de milioane lei.

Conform Consliului Concurenței (CC), sancționarea a fost necesară din cauza participării celor patru companii – eMag, Flanco, Altex și Serom – la o înțelegere anticoncurență pe piața televizoarelor și telefoanelor mobile în perioada 2019 – 2021.

În acest context, compania Serom a primit o amendă de 75.441.655 lei, Altex de 21.376.113 lei, Dante Internațional (eMag) de 20.311.427 lei, iar Flanco de 6.223.580 lei.

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Astfel, conform CC, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile. Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații.

Indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenţei, în mod anonim. Platforma poate fi accesată la https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Citește și:

Leave a Comment