Share

Acestea sunt cele mai valoroase cluburi sportive din lume

Baschetul, fotbalul și ruda sa americană sunt sporturile globale cu cele mai mari perspective de creștere. Tocmai de aceea, clasamentele celor mai bogate cluburi din lume sunt dominate de echipe din Statele Unite și Europa.

În clasamentul Forbes al celor mai valoroase cluburi din lume cluburile de fotbal american, baschet și fotbal sunt cel mai bine poziționate. Astfel, cel mai valoros club din lume este, conform Forbes, Dallas Cowboys, cel care deține o echipă de fotbal american care joacă în Conferința de Est a Ligii Naționale Nord-Americane. Valoarea acestui club a atins 4,2 miliarde de euro (4,8 miliarde de dolari). Pe locul secund în clasamentul Forbes se află echipa britanică Manchester United cu o valoare de 3,6 miliarde de euro (4,1 mil USD), în timp ce pe poziția a treia la nivel mondial se găsește Real Madrid, echipă de fotbal cu o valoare de piață foarte apropiată, 3,59 miliarde de euro (4,09 mld. USD). Rivala din Catalunia a madrilenilor, FC Barcelona, se află pe locul patru cu 3,5 miliarde de euro (4.06 mld. USD). Toate aceste cluburi au înregistrat anul trecut creșteri ale valorilor cuprinse între 12% și 14%.

În clasamentul mondial al cluburilor urmează, pe locul cinci, echipa de baseball New York Yankees cu o valoare de 3,5 mld. euro (4 mld. USD), iar pe șase se află clubul de fotbal american New England Patriots care a atins o valoare de 3,2 mld. euro (3,7 mld. USD). Locul șapte le revine celor de la New York Kniks (3,1 mld. euro), iar pe opt a urcat Los Angeles Lakers (2,9 mld. euro). Pozițiile nouă și zece le revin echipelor New York Giants (2,9 mld. euro), respectiv, Golden State Warriors (2,7 mld. euro).

Barca și City domină fotbalul european

Deși în clasamentul Forbes cea mai valoroasă echipă de fotbal este Manchester United, ierarhia cluburilor pe care o prezintă transfermarkt.com arată un cu totul alt lider și valori mult diferite. Astfel, cel mai valoros club de fotbal este în acest top FC Barcelona, 1,18 miliarde de euro. Pe locul doi se află o echipă din Manchester, dar nu United, ci City. Acesta are o valoare de 1,14 miliarde de euro. Pe locul trei se găsește Real Madrid cu o valoare de 965,3 milioane de euro. O altă echipă din Madrid, Atletico, se află pe patru cu 955 milioane de euro, iar poziția a cincea revine FC Liverpool cu 950,5 milioane de euro.

Locurile următoare în clasamentul celor mai valoroase cluburi din Europa sunt ocupate, în ordine, de Paris Saint-Germain (927,6 mil. euro), Chelsea FC (885,7 mil. euro), Tottenham Hotspur (855,5 mil. euro) și, abia pe nouă, Manchester United cu 796 mil. euro. Ultima în Top 10 este Juventus Torino (782,5 mil. euro).

România, o ligă de 175,4 mil. euro

O comparație a echipelor din România cu cele din campionatele mari ale lumii nici nu își are rostul. Merită menționat că întreaga liga 1 are o valoare, conform Transfermarkt, de 175,4 milioane de euro. Cea mai valoroasă echipă de la noi este FCSB (27,85 mil. euro), urmată de CFR Cluj (22,6 mil. euro) și Universitatea Craiova (17,15 mil. euro).

©Lifenews.ro – Articolele lifenews.ro pot fi preluate în limita a 500 de caractere și doar cu acordul redacției.

Leave a Comment