Share

Ministrul interimar al Mediului de Afaceri despre uzina Volkswagen: Dintre statele membre UE, oferta României este cea mai competitivă

Radu Ştefan Oprea, ministrul interimar al Mediului de Afaceri, a declarat astăzi că oferta României pentru uzina Volkswagen este „cea mai competitivă” dintre statele UE. Zona luată în calcul este una cu „intensitate a ajutorului de stat, în conformitate cu normele europene”, mai mare decât cea din Bulgaria.

Grupul PSD a depus astăzi la Birourile permanente reunite Un proiect de declaraţie a Parlamentului privind sprijinirea demersurilor pentru atragerea investiţiei grupului Volkswagen în România. Conform lui Radu Ştefan Oprea, România ar trebui să fie mai bine poziționată decât Bulgaria dacă germanii renunță la Turcia.

Precizarea lui Radu Ştefan Oprea, făcută în contextul în care europarlamentarul Gheorghe Falcă a declarat recent că Volkswagen a analizat municipiul Arad ca variantă pentru amplasarea unei fabrici Skoda în regiune este cel puțin interesantă și pune întreaga afacere într-o nouă lumină. Mai ales că, așa cum a relatat astăzi LifeNews.ro, în această săptămână este programată o întâlnire crucială a Consiliul de Supraveghere al Volkswagen în cadrul căreia ar putea fi luată decizia de a merge mai departe cu uzina din Turcia sau de a căuta un alt amplasament.

„Astăzi, sub semnătura liderilor de grup PSD din Cameră şi Senat, a fost depus în atenţia Birourilor permanente reunite un proiect de declaraţie a Parlamentului pentru sprijinirea demersurilor pentru atragerea investiţiei grupului Volkswagen în România. De ce se întâmplă lucrul acesta? Pentru că în spaţiul public au apărut în ultima perioadă discuţii despre această investiţie strategică. Am fost extrem de activi, am fost întotdeauna cu cel puţin o lună şi jumătate, dacă nu două, în faţa tuturor competitorilor când am făcut lobby-ul necesar pentru ca această investiţie să fie în România. Procesul de selecţie a locaţiilor a fost unul transparent. Şase locaţii au intrat într-o listă scurtă, apoi două. Şi a fost selectată una. A existat un grup de lucru interministerial care a lucrat la oferta de ţară şi dintre statele membre UE vă pot spune că este cea mai competitivă ofertă”, a declarat Radu Ştefan Oprea.

El a mai precizat că reprezentanţii autorităţilor române şi cei ai VW au avut o şedinţă de lucru la Arad, unde a fost prezentat potenţialul zonei respective, iar ulterior Guvernul a transmis oferta de ţară. Totodată, a arătat că VW are deja o listă scurtă cu amplasamente vizate, iar România şi Bulgaria figurează pe această listă. Radu Ştefan Oprea a adăugat însă că, în cazul României, zona luată în calcul este una cu „intensitate a ajutorului de stat, în conformitate cu normele europene”, mai mare decât cea din Bulgaria.

„Într-o primă etapă a fost selectată Turcia, pentru că au făcut o ofertă care nu putea să fie egalată de către un stat membru. Avem anumite rigori pe care trebuie să le îndeplinim, însă au fost declaraţii publice referitoare la faptul că în acest moment dezvoltarea proiectului în Turcia este îngheţată. Şi atunci, credem că o astfel de declaraţie a Parlamentului, în această etapă în care se află România astăzi din punct de vedere al democraţiei, este foarte utilă, pentru că poate să aducă acea capacitate instituţională de a ne poziţiona, din nou, pentru această investiţie”, a spus Radu Ştefan Oprea.

Pe de altă parte, el a subliniat că, atunci când este vorba despre proiecte strategice, reprezentanţii României trebuie să vorbească „aceeaşi limbă” sau să păstreze confidenţialitatea, dacă acest lucru e necesar.

„Probabil că dacă domnul europarlamentar Falcă nu ar fi venit să facă declaraţii publice, nu aş fi venit şi eu să fac această declaraţie astăzi”, a spus Radu Ştefan Oprea.

Citește și:

Leave a Comment