Share

Ursula von der Leyen: Vom propune un plafon de preț pentru gazul rusesc, dar plafonăm și câștigurile companiilor care produc energie

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat astăzi că Uniunea Europeană va impune cinci măsuri pentru a contracara criza energetică.

Conform Ursulei von der Leyen, „manipularea rusă a pieței de gaz se propagă asupra pieței de energie electrică. Deci există, pe de o parte, manipularea rusă. Dar sunt și alți factori”.

Ca urmare a creșterii explozive de prețuri pentru energie și carburanți, dar și a penuriei de gaz, Comisia Europeană propune cinci măsuri „imediate”

Prima este legată de economia inteligentă de energie electrică. „Vedem că există o penurie globală de energie. Deci, orice am face, un lucru este sigur – trebuie să economisim energie electrică. Dar trebuie să o economisim într-un mod inteligent. Dacă te uiți la costurile energiei electrice există vârfuri. (…) Trebuie să aplatizăm curba și să evităm solicitările de vârf. Vom propune un obiectiv de reducere a consumului de energie electrică la orele de vârf”, a explicat președintele CE.

Ca a doua măsură, Comisia Europeană va propune un plafon pentru veniturile companiilor care produc energie electrică. „Companiile de energie cu emisii scăzute de carbon realizează în aceste vremuri – pentru că au costuri mici, dar prețuri mari pe piață – venituri enorme. Venituri pe care nu le-au așteptat niciodată. Venituri la care n-au visat niciodată. Veniturile pe care nu le pot reinvesti. Aceste venituri nu reflectă costurile lor de producție. Așadar, acum este timpul ca populația să beneficieze de costurile scăzute ale surselor de energie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi, de exemplu, sursele regenerabile. Vom propune redirecționarea acestor profituri neașteptate către statele membre, astfel încât statele membre să poată sprijini gospodăriile și companiile vulnerabile”, susține Ursula von der Leyen.

A treia măsură este legată de profiturile, și ele nesperate, ale companiilor de combustibili fosili. Conform președintelui Comisiei Europene, „companiile de petrol și gaze au realizat, de asemenea, profituri masive. Prin urmare, vom propune să existe o contribuție de solidaritate pentru companiile care exploatează combustibili fosili. Pentru că toate sursele de energie trebuie să ajute la depășirea acestei crize. Statele membre ar trebui să folosească aceste venituri, așa cum am spus, pentru a sprijini gospodăriile și companiile vulnerabile, dar și pentru a le investi în surse de energie curată de origine locală, cum sunt sursele regenerabile, de exemplu”.

Al patrulea punct se adresează companiilor de utilități care trebuie sprijinite pentru a putea face față volatilității piețelor. Aici este nevoie de lichiditate. „Aceste companii sunt în prezent solicitate să ofere sume neașteptat de mari care le amenință nu numai capacitatea de tranzacționare, ci și stabilitatea piețepe piețele futures. Prin urmare, vom contribui la facilitarea sprijinului de lichiditate din partea statelor membre pentru companiile de utilități. Ne vom modifica, temporar, cadrul legal și vom permite astfel furnizarea rapidă a garanțiilor de stat”, a menționat von der Leyen.

Al cincilea, ultimul și cel mai spinos punct anunțat de Ursula von der Leyen este reducerea costurile de achziție a gazului. „Vom propune un plafon de preț pentru gazul rusesc. Desigur, obiectivul este aici foarte clar. Știm cu toții că sancțiunile noastre macină profund în economia Rusiei, cu un impact negativ puternic. Dar Putin amortizează parțial pierderile prin vânzarea de combustibili fosili. Deci, aici, obiectivul este să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le folosește pentru a-și finanța războiul atroce din Ucraina. Și acum munca noastră din ultimele luni dă roade. Pentru că, la începutul războiului, dacă te uiți la gazul importat, 40% din el era gaz rusesc. Astăzi, am coborât doar la 9%”, a declarat astăzi președintele Comisiei Europene

Ursula von der Leyen a menționat și că acestea sunt cele cinci măsuri pe care le va discuta cu statele membre la Consiliul informal al miniștrilor energiei de vineri.

Citește și:

Leave a Comment