Share

Starea UE în 2022: Ursula von der Leyen a anunțat noi măsuri de stabilizare a economiei

În discursul său despre starea Uniunii Europene, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat taxarea profiturilor excesive și noi măsuri împotriva corupţiei.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene (CE), a menționat în cadrul discursului său cu privire la starea Uniunii Europene, susţinut în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că propune măsuri de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care au costuri scăzute. Totodată, CE va forţa companiile care vând combustibili fosili să împartă profiturile pe care le fac de pe urma creşterii preţurilor energiei.

„În această perioadă este greşit să primeşti profituri şi venituri extraordinare record beneficiind de pe urma războiului şi pe spatele consumatorilor noştri. În această perioadă, profiturile trebuie împărţite, şi canalizate către cei care au cea mai mare nevoie”, a declarat von der Leyen.

Oficialul CE a adăugat că blocul comunitar discută de asemenea plafonarea preţurilor energiei şi lucrează la stabilirea “unui preţ de referinţă mai reprezentativ pentru gaze”, decât cel de la hub-ul TTF de la Amsterdam. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un MWh.

Van der Leyen a vorbit și despre o propunere de actualizare a cadrului european de luptă împotriva corupţiei, cu noi standarde pentru infracţiunile legate de acest domeniu.

„Aş dori să mă concentrez asupra corupţiei, cu toate faţetele sale. Faţeta reprezentată de agenţii străini care încearcă să ne influenţeze sistemul politic. Faţeta reprezentată de întreprinderile sau fundaţiile dubioase care abuzează de banii publici”, a declarat ea.

Von der Leyen a precizat că propunerea va fi prezentată „anul viitor” şi că „va ridica standardele” în ceea ce priveşte „infracţiuni precum îmbogăţirea ilicită, traficul de influenţă şi abuzul de putere, pe lângă infracţiunile mai clasice, cum ar fi mita”.

„Dacă vrem să fim credibili atunci când le cerem ţărilor candidate să îşi consolideze democraţiile, trebuie ca şi noi să eradicăm corupţia pe plan intern”, a adăugat ea, precizând că va propune, de asemenea, „includerea corupţiei în regimul nostru de sancţiuni în materie de drepturi ale omului, noul nostru instrument de protejare a valorilor noastre în străinătate”.

Von der Leyen a menţionat, de asemenea, „datoria” Comisiei Europene de a continua să protejeze valorile statului de drept şi, deşi nu s-a referit la problemele din Ungaria şi Polonia, a dat asigurări că va „continua să insiste” asupra apărării independenţei sistemului judiciar şi a protecţiei bugetului european prin noul mecanism de condiţionalitate.

Uniunea Europenă îşi va dubla capacităţile de luptă împotriva incendiilor prin achiziţionarea a zece avioane pentru stingerea incendiilor şi a trei elicoptere.

„În această vară, am trimis avioane din Grecia, Suedia sau Italia pentru a combate incendii în Franţa şi Germania. Dar pentru că aceste evenimente devin mai frecvente şi mai intense, Europa va avea nevoie de mai multe capacităţi”, a declarat Ursula von der Leyen în discursul său anual.

„Puterea distructivă a vremii extreme este prea mare pentru ca vreo ţară să lupte de una singură”, a precizat ea.

Citește și:

Leave a Comment