Share

Vladimir Putin: Rusia nu va mai livra petrol sau gaz ţărilor care limitează preţurile

Imediat ce Comisia Europeană a anunțat planul său de plafonare a prețurilor pentru gazele provenite din Rusia, Vladimir Putin a reacționat amenințând că va opri livrările.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat că va opri toate livrările de gaz, petrol şi cărbune în cazul unei plafonări a preţurilor, insistând totodată că nu vrea să folosească energia ca „armă” împotriva Europei.

Săptămâna trecută, ţările G7 au semnalat că vor implementa „de urgenţă” o plafonare a preţului petrolului rus, încurajând o „coaliţie largă” de ţări să se alăture acestei măsuri, ca represalii pentru ofensiva din Ucraina. Şi Comisia Europeană a anunţat miercuri că va propune un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze.

Vladimir Putin a ţinut să se facă clar înţeles: Rusia nu va mai livra petrol sau gaz ţărilor care limitează preţurile acestora vândute de Moscova.

Plafonarea preţurilor ar fi „o decizie absolut stupidă”, (…) „o prostie”, a declarat liderul de la Kremlin în cadrul unui forum economic la Vladivostok.

„Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă”, a avertizat el. Dar „nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune (…). Nimic”, a adăugat el, pe un ton ferm.

„Nu vom furniza nimic în afara cadrului contractelor” semnate cu ţările importatoare, a subliniat Putin în faţa mai multor lideri economici ruşi şi asiatici, denunţându-i „pe cei care încearcă să ne impună propria lor voinţă”.

În contextul acestor tensiuni, Rusia anunţase săptămâna trecută închiderea supapelor gazoductului Nord Stream, care deserveşte Germania şi mai multe ţări europene, invocând motive tehnice.

Potrivit gigantului rus Gazprom, această întrerupere prelungită se datorează necesităţii de a repara o turbină a gazoductului.

Decizia a sporit însă temerile ţărilor europene cu privire la o întrerupere totală a gazului rusesc pe continent, în condiţiile în care iarna se apropie şi pe fundalul unei inflaţii galopante a preţurilor energiei.

Miercuri, Vladimir Putin a îndemnat ţările europene „să-şi revină în fire”, pe fondul intensificării vocilor în Occident care acuză Rusia că îşi foloseşte gazul ca mijloc de presiune în contextul conflictului din Ucraina.

Acuzaţii respinse miercuri de Putin: „Ei spun că Rusia foloseşte energia ca armă. Încă o prostie!”, a comentat preşedintele rus.

Moscova se apără argumentând în special că sancţiunile care i-au fost impuse pentru ofensiva sa din Ucraina au determinat o penurie de piese de schimb care ameninţă integritatea Nord Stream.

„Daţi-ne o turbină şi mâine relansăm Nord Stream”, a clamat Putin.

Erdogan, președintele Turciei, acuză Uniunea Europeană

În contextul declarațiilor făcute de von der Leyen și Putin, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, consideră că țările occidentale sunt vinovate de „provocare” faţă de Rusia.

„Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (…) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare”, a declarat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său sârb Aleksandar Vucic.

„Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate”, a adăugat Erdogan. „Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina”, a mai spus preşedintele turc.

Chiar dacă a furnizat Kievului drone militare, Turcia a refuzat să se ralieze sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei ei în Ucraina.

Preşedintele Erdogan a imputat deja marţi criza energetică din Europa sancţiunilor adoptate împotriva Rusiei, preluând un argument al Kremlinului.

„Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de Vladimir Putin şi sancţiunile l-au făcut – fie că ne place sau nu – să spună: «Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta»”, a afirmat preşedintele turc în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

Citește și:

Leave a Comment