Share

Ursula von der Leyen: UE închide spaţiul aerian avioanelor ruseşti. Russia Today şi Sputnik, interzise

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia, printre care închiderea spațiului aerian pentru avioanele rusești și interzicerea unor mijloace media.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene a anunțat în această seară că media de stat ruseşti Russia Today (RT) şi Sputnik vor fi interzise în Uniunea Europeană cu scopul de a le împiedica să-şi difuzeze „minciunile” despre războiul dus de Moscova în Ucraina.

„Vom interzice în UE maşina mediatică a Kremlinului. Media de stat Russia Today şi Sputnik, precum şi filialele lor nu-şi vor mai putea difuza minciunile pentru a justifica războiul lui Putin şi pentru a semăna dezbinarea Uniunii noastre. Noi dezvoltăm deci instrumente pentru a interzice dezinformarea lor toxică şi nocivă în Europa”, a indicat şefa executivului comunitar.

În acelaşi timp, UE va închide întregul său spaţiu aerian tuturor avioanelor ruseşti, inclusiv “avioanelor private ale oligarhilor”, ca represalii la invadarea Ucrainei de către Moscova, a adăugat ea.

„Propunem Celor 27 de state membre să interzică toate avioanele aparţinând ruşilor, înregistrate în Rusia sau controlate de interese ruseşti.Ele nu vor mai putea ateriza, decola sau survola teritoriul UE”, a indicat şefa executivului european, în timp ce ţările europene şi-au înmulţit anunţurile pentru a interzice spaţiul lor aerian companiilor ruseşti.

Ursula von der Leyen a elogiat comportamentul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în faţa atacului Rusiei, afirmând că „bravura sa şi rezistenţa poporului ucrainean constituie o sursă de inspiraţie pentru noi toţi”.

UE finanțează livrarea de arme şi alte echipamente către Ucraina

În același timp, conform Ursulei von der Leyen, Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de arme şi alte echipamente către Ucraina, care se confruntă la ora actuală cu o invazie din partea Rusiei.

Bruxelles va propune Celor 27 de state membre să utilizeze o linie de finanţare de urgenţă a UE „pentru a furniza forţelor ucrainene arme letale, precum şi carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”, punând astfel capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, a precizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Citește și:

Leave a Comment